Isprobajte ovaj jednostavan trik za uklanjanje pesticida s voća i povrća!

Isprobajte ovaj jednostavan trik za uklanjanje pesticida s voća i povrća!

Isprobajte ovaj jednostavan trik za uklanjanje pesticida s voća i povrća!
  • Objavljeno: Petak, 14.04.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Većina voća i povrća koje kupujemo u trgovinama je tretirana pesticidima. Neke vrste voća i povrća su više tretirane od ostalih, pogotovo ako se radi o sezonskom voću koje je tretirano raznim preparatima za očuvanje trajnosti. Istraživanja pokazuju da čak i male količine pesticida mogu negativno utjecati na zdravlje. Srećom, postoje trikovi pomoću kojih možete drastično smanjiti izloženost pesticidima i bakterijama koje se nalaze na namirnicama i to uz pomoć alkoholnog octa i obične vode. Stručnjaci otkrivaju da ova mješavina može ukloniti 98% bakterija i većinu pesticida.

Saznajte koje je voće i povrće najviše tretirano pesticidima!

Mješavinu octa i vode za pranje voća i povrća možete kupiti u trgovini, no možete ju napraviti sami i spremiti u praznu bocu ili spremnik s raspršivačem.

Pomiješajte vodu i ocat u omjeru 3:1. Pošpricajte voće i povrće i ostavite nekoliko sekundi da djeluje. Nakon toga nježno istrljajte i isperite običnom vodom.

Druga opcija je napuniti zdjelu vodom i dodati 1/8 do ½ šalice octa, ovisno o veličini zdjele. Potopite voće i povrće u otopinu i ostavite 15 do 20 minuta. Nakon toga nježno protrljajte i isperite hladnom vodom.

Ako ste i dalje zabrinuti za koncentraciju pesticida u voću i povrću, birajte sezonske namirnice s debljom korom koju možete ukloniti. Većina neželjenih tvari se zadržava na površini.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti