Jedan lijeni radnik vuče cijelu ekipu za sobom

Jedan lijeni radnik vuče cijelu ekipu za sobom

Jedan lijeni radnik vuče cijelu ekipu za sobom
  • Objavljeno: Petak, 01.07.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ako imate samo jednu lijenu osobu na poslu, ona može "povući" za sobom cijeli visoko kvalitetni tim.

Benjamin Walker s Australian School of Business, proučava utjecaj jednog člana tima s "teškom osobnošću" na cjelokupnu učinkovitost tima.

"To može biti netko tko nije proaktivan, netko tko izvršava samo minimalan količinu potrebnog rada, ili netko tko je jednostavno nezainteresiran za posao koji obavlja," objašnjava Walker, a prenosi Top News.

"To stvarno pokazuje da jedna loša jabuka može pokvariti sto dobrih. Ranije se smatralo kako prosječna razina osobine ličnosti, kao što je savjesnost u timu, definira njegov uspjeh."

"Međutim savjesnost ima dvije strane: jedna je disciplina i potreba za postignućem, a druga je neumornost i opreznost," ističe istraživač.

"Čak i ako ostatak tima općenito daje sve od sebe, oni neće moći nadoknaditi za tog člana, a isto tako ni neće biti sretni zbog toga," zaključuje Walker.

Istraživanje je provedeno na 158 studenata, podijeljenih u 33 tima. Na njima je proučavano kako posvećenost i naporan rad pojedinih članova tima utječe na rad cijele grupe, koncentrirajući se na tome kako jedan član može utjecati na cijelu skupinu.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti