Sunce pomaže u borbi protiv raka dojke

Sunce pomaže u borbi protiv raka dojke

Sunce pomaže u borbi protiv raka dojke
  • Objavljeno: Četvrtak, 30.06.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Najnovije istraživanje sugerira kako žene koje provode prosječno tri sata na dan na suncu mogu smanjiti rizik od razvoja raka dojke za doslovno 50 posto.

Ovo je najnovije u nizu istraživanja koje dodaje informacije na već snažne dokaze kako "sunčani vitamin" pomaže u prevenciji raka.

Istraživači sa Sveučilišta u Torontu su otkrili kako boravak na otvorenom potiče proizvodnju vitamina te da izlaganje suncu na 21 sat tjedno između travnja i listopada, značajno smanjuje šanse za razvoj tumora, prenosi Top News.

Iako dobijamo malo vitamina D iz hrane kao što je riba, mlijeko i jaja, oko 90 posto je generirano u koži od ultraljubičastog svjetla iz sunca.

Samo malo sunca je dovoljno za zdravije srce i dulji život!

Laboratorijski testovi upućuju na to da su stanice u dojci u stanju pretvoriti vitamin D u hormon koji ima anti-kancerogena svojstva.

Kako bi izmjerili kako izloženost suncu utječe na razvoj raka, istraživači su usporedili 3.101 ženu koja je imala rak dojke s 3.471 zdravom ženom koje nisu pretrpjele rak.

Svaka žena je ispitana koliko vremena je provodila na otvorenom od proljeća do jeseni tijekom četiri faze života, to jest od njihove tinejdžerske dobi do 74 godine.

Rezultati su pokazali kako su žene koje su imale najmanje 21 sat tjednog izlaganja sunčevim UV zrakama u svojim tinejdžerskim godinama, imale 29 posto manju vjerojatnost da će dobiti rak, za razliku od onih koje su se izlagale manje od sat vremena dnevno.

U vrijeme kada su dosegnule 20-te i 30-te, rizik je pao za 36 posto. A do vremena kada su žene napunile 60, izlaganje sunčevim UV zrakama je prepolovilo njihove šanse za razvoj tumora.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti