Jednokrevetne sobe u bolnicama

Jednokrevetne sobe u bolnicama

Jednokrevetne sobe u bolnicama
  • Objavljeno: Četvrtak, 04.09.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Taj trend bi mogao smanjiti širenje infekcija i liječničke pogreške, prema izvještaju. Već se provodi u Francuskoj, a na putu je u Velikoj Britaniji, Nizozemskoj i Norveškoj. I u drugim bolnicama širom Svijeta bi se trebao provoditi isti trend, prvenstveno u smislu pravljenja svih soba jednokrevetnim u novo izgrađenim bolnicama, diskutirali su autori rada u izdanju za kolovoz časopisa Journal of the American Medical Association.

Prethodne studije su pokazale da to doista smanjuje infekcije, postoje čak neki dokazi da bi moglo smanjivati i medicinske pogreške, liječnici razgovaraju sa pacijentom u privatnosti, a mogu biti prisutni i članovi obitelji, izjavila je Jane Bolin, profesorica zdravstvene politike i managementa na Texas A&M health Scinece Center School of Rural Public Health. Ja mislim da bolnice idu u tom smjeru.

Prema pozadinskim informacijama u članku, odjeli sa sobama koje imaju više kreveta su bili prije norma u bolnicama, sa polu-privatnim ili privatnim sobama rezerviranim za one koji to mogu platiti.

Sada su, jednokrevetne, dvokrevetne i četverokrevetne sobe norma, iako su jednokrevetne sobe naglašene kao najbolji način za njegu pacijenata čak još prije jednog stoljeća.

Među mnogim dobrobitima privatnih soba, prema autorima iz Sunnybrook Health Scineces Centre s University of Toronto:

- Smanjuju se infekcije stečene u bolnici, što je posebno važno u slučaju meticilin-rezistentnog Staphylococcus aureus-a (MRSA) i SARS-a. Većina slučajeva SARS-a u Kanadi je imala ishodište u bolnicama, što se moglo izbjeći da sobe nisu bile s više pacijenata, istaknula je Bolin. Privatne sobe imaju i privatne kupaonice, što opet pomaže u zauzdavanju infekcija. - Pacijenti koji imaju različite potrebe, koje se mjenjaju tijekom hospitalizacije se ne moraju premještati u druge sobe što rezultira mogućim pogoršanjem pacijenta. Čak i sada, apartmani za trudnice se mogu u kratkom vremenu transformirati u polu-kirurške prostorije ako je potrebno, dodala je Bolin. - Pacijetima bi bili i kreveti pristupačniji. Sada, na primjer, ako ima dva slobodna kreveta u muškoj sobi oni će stajati prazni kada žene čekaju na krevet. - Privatne sobe znače da se ne mora diskutirati o osjetljivim medicinskim temama pred strancima. - Obitelj i prijatelji mogu lakše posjećivati pacijeta (mnoge jednokrevetne sobe već imaju dodatne krevete ili krevete za roditelje). - Privatne sobe su mirnije i imaju nižu razinu buke, što pomaže kod kontrole krvnog tlaka, srčanog ritma i frekvencije disanja, zajedno s boljom kontrolom boli i kvalitete sna.

Pažnja je usmjerena na činjenicu da bi gradnja jednokrevetnih sobva povisila troškove izgradnje, no prema rezultatima jedne studije, razlika u cijeni i nije previsoka u usporedbi s dvokrevetnim sobama po pacijentu. Ali mnogi od ovih troškova su kapitalni troškovi koji bi se relativno brzo nadoknadili. Ukupna razlike troškova bi se brzo nadoknadila, a i nije toliko izražena s obzirom na cijene opreme, zaključila je Bolin.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti