Pljuskanje i nasilje

Pljuskanje i nasilje

Pljuskanje i nasilje
  • Objavljeno: Petak, 05.09.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U usporedbi s majkama koje ne pljuskaju svoju djecu, majke koje su to činile unatrag godinu dana imaju tri puta veće izglede da će upotrijebiti strože načine kažnjavanja. Navedeno je u zaključku nove studije iz Injury Prevention Center na University of North Carolina, Chapel Hill.

I dodatno, povećavanje učestalosti pljuskanja povezano je s izgledima zlostavljanja, i majke koje su prijavile da su za udaranje stražnjice koristile neki predmet, kao remen ili bič, imaju devet puta veće izglede da prijave nasilje, u usporedbi s majkama koje ne pljuskaju svoju djecu, rekao je vodeći autor dr. Adam J. Zolotor, docent na odjelu obiteljske medicine.

Istraživači su tijekom 2002. godine telefonski ispitali 1 435 majki u Sjevernoj i Južnoj Karolini u Sjedinjenim Američkim Državama i otkrili su da je 45% njih izjavilo kako su pljuskale svoju djecu, same ili i njihovi partneri, i 25% ih je prijavilo da su koristile neki objekt za pljuskanje po stražnjici. Okrutniji načini fizičkog kažnjavanja sastajali su se, u skladu s definicijom fizičkog zlostavljanja, uključujući radnje kao mlaćenje, paljenje, šutanje, udaranje s nekim objektom, ili trešnje djeteta mlađeg od 2 godine, i bile su prijavljenje kod 4%.

Studija je pronašla da je i dok je bilo koje pljuskanje povezano s povišenim rizikom od zlostavljanja, udaranje s nekim predmetom izraženo povezano sa zlostavljanjem. Među majkama koje nisu pljuskale svoju djecu, samo 2% ih je prijavilo fizički pogrdno kažnjavanje, u usporedbi sa 6% majki koje su prijavile da su pljuskale svoju djecu, i 12% onih koje su ih udarale s predmetom.

Rezultati su objavljeni online i trebali bi biti objavljeni u papirnatom obliku u rujanskome izdanju časopisa American Journal of Preventive Medicine.

Studija prvi put do sada pokazuje da roditelji koji izvijeste o udaranju svoje djece objektom i roditelji koji često pljkuskaju djecu, skloniji su težem obliku kažnjavanja i nepromjenjivu fizičkom zlostavljanju.

Napori za smanjenje udaranja i pljuskanja djece kroz medije, edukacijske i zakonodavne mjere mogu pomoći u smanjenju fizičkog zlostavljanja djece, zaključili su dr. Zolotor i njegovi kolege.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti