Infekcije i preuranjeni porod

Infekcije i preuranjeni porod

Infekcije i preuranjeni porod
  • Objavljeno: Četvrtak, 04.09.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Žene s najvišom razinom zaraze imaju najviše šanse da rode ranije prije termina, i to bolesniju novorođenčad, prema nalazima studije. Infekcije amnijske tekućine su učestalije nego što se prije vjerovalo i mogu biti glavni uzrok preuranjenog poroda, izjavili su u studiji koja je predvođena s istraživačima sa Standford University School of Medicine.

Oko 12% svih poroda u Sjedinjenim Američkim Državama je preuranjeno i učestalost preranih poroda je u porastu. Istraživači sa Standforda su analizirali amnijsku tekućinu 166 žena s preranim trudovima (113 ih je rodilo prerano) i pronašli su da je u 15% uzoraka sadržavalo bakterije ili gljivice, u usporedbi sa prijašnjim procjenama od 10%. Neke bakterije i gljivice koje su pronašli u uzorcima nisu uopće smatrane agensom koji bi igrao ulogu u preuranjenom porodu.

Žene s najvišim stupnjem infekcije amnijske tekućine su imale I najviši rizik od peruranjenog porodai rizik da rode bolesnu djecu, izjavili su istraživači.

Pronaći da je amnijski odjeljak, nešto što smo tradicionalno smatrali svetim, inficiran značajno češće nego što smo mislili je bilo malo šokantno, izjavio je stariji autor studije, dr. David Relman, profesor infektivnih bolesti i mikrobiologije i imunologije.

Studija je objavljenja krajem kolovoza u časopisu PloS-ONE. Ako bi mogli prvenstveno prevenirati ove infekcije ili ih otkriti ranije, mogli bi jednog dana spriječiti neke od ovih preuranjenih poroda, rekao je vodeći autor studije, dr. Dan DiGuglio.

Istraživači trenutno porovode jednu veću studiju na amnijskoj tekućini skupljenoj kroz rutinske amniocenteze u 20.-om tjednu trudnoće da bi odredili mogu li faktori infekcije biti otkriveni prije početka preranog poroda. Ova bi istraživanja bi mogla pomoći u postavljanju novih metoda prevencije i liječenja.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti