Jednostavan test ukazuje na opasnost preranog poroda

Jednostavan test ukazuje na opasnost preranog poroda

Jednostavan test ukazuje na opasnost preranog poroda
  • Objavljeno: Utorak, 08.12.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Jednostavan i jeftin test, koji se koristi rjeđe nego bi trebao, može ukazati na to da li znakovi koji ukazuju na skori porod govore o stvarnoj ili lažnoj opasnosti od preranog porođaja.

Manje od polovice žena koje imaju simptome mogućeg preranog poroda doista i rode ranije, ali zato gotovo sve prolaze kroz niz nepotrebnih testiranja ili uzimanja određenih lijekova. Britanski znanstvenici s University College London ustanovili su da test kojim se detektira protein pod nazivom fetal fibronectin (fFN) može brzo i jednostavno riješiti dilemu

Naime, protein fFN pomaže fetusu da se pričvrsti za maternicu, a žene kod kojih je test negativan mogu se tako uvjeriti da ne terbaju hospitalizaciju. Ukoliko testovi pokažu nisku razinu fFN, šanse od skorog preuranjenog poroda su vrlo male.

Test se izvodi istovremeno s vaginalnim pregledom koji je rutinski pregled ukoliko se trudnica javi s abdominalnim bolovima.

Prijašnje studije su pokazale da curenje fFN iz mternice u određenim stadijima trudnoće ukazuju na veću šansu od preranog poroda.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti