Svake dvije minute tijekom trudnoće ili poroda umre jedna žena

Svake dvije minute tijekom trudnoće ili poroda umre jedna žena

Svake dvije minute tijekom trudnoće ili poroda umre jedna žena
  • Objavljeno: Petak, 03.03.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Novo izvješće Svjetske zdravstvene organizacije navodi da je 2020. godine svake dvije minute umrla jedna žena, od uzroka koji su se mogli spriječiti i koji su povezani s trudnoćom i porodom, pa tako procijenjeni broj iznosi 287 tisuća, što je jednako gotovo 800 maternalnih smrti svaki dan, a otprilike jednoj svake dvije minute.

Taj je broj napredak u usporedbi s procijenjenih 446.000 maternalnih smrti prije 20 godina, navodi se u izvješću. Stopa smrtnosti među trudnicama, ili tijekom poroda pala je između 2000. i 2015. godine i od tada je u stagnirala, iako je u nekim je regijama čak i porasla.

Takva je situacija u siromašnijim regijama i zemljama pogođenim sukobima. U supsaharskoj Africi zabilježeno je oko 70 posto globalnih smrti majki u 2020., a slijede je središnja i južna Azija koje su činile gotovo 17 posto.

"Ni jedna majka ne bi trebala strahovati za svoj život dok na svijet donosi bebu, pogotovo ako postoje znanje i alati za liječenje uobičajenih komplikacija", rekla je Catherine Russell, izvršna direktorica UNICEF-a, jednog od tijela koja čine Međuagencijsku skupinu UN-a za procjenu maternalnog mortaliteta (MMEIG).

"Pravičnost zdravstvene zaštite daje svakoj majci, bez obzira tko su i gdje su, dobre izglede za siguran porod i zdravu budućnost sa svojom obitelji". Uzroci koji mogu dovesti do smrti, a mogu se spriječiti, uključuju obilno krvarenje, visoki krvni tlak, nesigurne pobačaje ili bolesti kao što su HIV/AIDS i malarija.

"Gotovo svaka smrt dogodi se u zemljama s niskim i srednjim prihodima, a gotovo svaka smrt može se spriječiti", rekao je čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus u predgovoru izvješća. Jedan od UN-ovih ciljeva održivog razvoja (SDGs) je smanjenje maternalnog mortaliteta s 339 smrti na 100.000 živorođene djece u 2000. na manje od 70 do 2030. U 2020. taj je broj iznosio 223.

Povećanje pokrivenosti kvalitetnom zdravstvenom skrbi za majke i poboljšanje sposobnosti žena da same donose odluke o svom spolnom i reproduktivnom zdravlju među koracima su koje treba poduzeti kako bi se postigao taj cilj, navodi se u izvješću.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije