Jeftini antibiotici spasili bi četvrtinu HIV pozitivnih

Jeftini antibiotici spasili bi četvrtinu HIV pozitivnih

Jeftini antibiotici spasili bi četvrtinu HIV pozitivnih
  • Objavljeno: Četvrtak, 01.04.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Antivirusni lijekovi su skupi i mnogim Afrikancima nedostupni no mogućnost da se spasi desetine tisuća HIV pacijenata uz jednostavni, jeftini tretman lijekovima gotovo se zanemaruje.

Ako se tek dijagnosticiranim pacijentima daje antibiotik broj smrti u ranim fazama bolesti se može prepoloviti, pokazuju rezultati studije objavljene u medicinskom žurnalu The Lancetu.

Svjetska zdravstvena organizacija podupire tretman antibioticima ali specijalisti tvrde da se mnogima ne daju ovi jeftini lijekovi.

Žarište istraživanja u borbi protiv AIDS-a je potiskivanje HIV-a antivirusnim lijekovima, što može znatno produžiti život. Međutim mnogi pacijenti su pod najvećim rizikom od smrti prvih tjedana nakon dijagnoze kad njihov oslabjeli imunološki sustav napadne niz infekcija.

Studije procjenjuju da četvrtina onih koji u području subsaharske Afrike počnu s liječenjem umru u prvih godinu dana. No dodaje li se standardnom tretmanu doza jeftinih antibiotika co-trimoxazola spriječi se velik broj smrtnih slučajeva.

Nova studija je pokazala da se kod 3.179 zaraženih stanovnika Ugande u prvih 12 tjedana smrtnost smanjila za 59%, dok se u periodu od 12. do 72. tjedna smanjila za 44%. Pa ipak autori studije s Medical Research Council Clinical Trials Unit, Imperial College u Londonu i centrima u Ugandi i Zimbabveu poručuju da antibiotici u mnogim mjestima nisu na raspolaganju.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti