Mitovi i zablude o HIV-u

Mitovi i zablude o HIV-u

Mitovi i zablude o HIV-u
  • Objavljeno: Srijeda, 01.12.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Zahvaljujući napretku medicine, tijekom godina se smanjio broj rasta novih slučajeva zaraze HIV-om te su se pojavile nove mogućnosti kontrole virusa i povećanja kvalitete života zaraženih.

Na žalost, još uvijek postoji mnogo dezinformacija o tome kako se prenosi HIV, kao i što zapravo znači živjeti s ovim virusom.

Mit 1: Mogu se zaraziti HIV-om čak i kad sam samo u okruženju HIV pozitivnih osoba

Dokazano je da se HIV ne širi putem suza, dodira, sline ili znoja. Ne možete se zaraziti HIV-om u sljedećim uvjetima:

  • ako dišete isti zrak kao i osoba koja je HIV pozitivna
  • ako dodirujete predmete nakon HIV pozitivne osobe
  • ako pijete vodu nakon HIV pozitivne osobe
  • ako se grlite, ljubite ili rukujete s HIV pozitivnom osobom
  • ako dijelite isti pribor za jelo
  • ako dijelite opremu za vježbanje.

Možete se zaraziti HIV-om ako ste u dodiru sa zaraženom krvlju, sjemenom tekućinom, vaginalnom tekućinom ili majčinim mlijekom.

Mit 2: Mogu se zaraziti HIV-om putem uboda komarca

S obzirom na to da se HIV širi putem krvi, ljudi se često brinu da komarci prenose HIV. Nekoliko istraživanja je pokazalo da je ovo daleko od istine, čak i u dijelovima svijeta gdje je raširenost HIV-a i komaraca velika. Kada komarac ugrize, ne otpušta krv u čovjeka, već ju usisava u sebe. Također, virus HIV-a u insektu živi jako kratko.

Mit 3: Pozitivan sam na HIV i moj život je gotov

Ovo je bilo djelomično istinito u prošlosti. Stopa smrtnosti uzrokovana AIDS-om je bila jako visoka. Danas postoje lijekovi pomoću kojih osobe pozitivne na HIV i one koje boluju od AIDS-a mogu živjeti puno dulje i sasvim normalno.

Mit 3: Heteroseksualne osobe ne mogu biti HIV pozitivne

Najveći broj osoba pozitivnih na HIV je homoseksualne orijentacije. No, čak 16% muškaraca i 78% žena, od ukupnog broja osoba pozitivnih na HIV, se zarazilo putem heteroseksualnog spolnog kontakta.

Mit 4: Uzimam lijekove i ne mogu širiti HIV

Kada se terapija uzima onako kako treba, može toliko smanjiti razinu virusa u krvi da nije primjetan na testovima krvi. No, virus ipak postoji te je prisutan i u drugim dijelovima tijela. Ključno je prakticirati siguran seks, čak i ako uzimate lijekove jer lijekovi su tu da poboljšaju kvalitetu života, ne da možete prakticirati nezaštićen seks.

Mit 5: Ako su obje osobe u vezi HIV pozitivne, zaštita nije potrebna

Ovo je jedan od najzastupljenijih mitova. Prakticiranje sigurnog i zaštićenog seksa vas može zaštiti od zaraze ozbiljnijim oblicima HIV-a.

Mit 6: HIV se ne može dobiti putem oralnog seksa

Oralni seks je manje rizičan, ali i dalje postoji rizik. HIV se može prenijeti putem oralnog seksa, stoga je važno da uvijek koristite kondom.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije