Još jedan razlog da volimo čokoladu!

Još jedan razlog da volimo čokoladu!

Još jedan razlog da volimo čokoladu!
  • Objavljeno: Petak, 21.03.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Dva nova istraživanja pokazuju da čokolada ublažava kroničnu upalu u tijelu i smanjuje rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sustava.

Znanstvenici također po prvi puta objašnjavaju na koji način čokolada zapravo djeluje. Ističu da sve započinje u probavnom sustavu. Dobre bakterije u vašem probavnom sustavu se hrane spojevima čokolade i počinju se razmnožavati i fermentirati. Sve to potiče oslobađanje protuupalnih spojeva.

Kada se antioksidacijska svojstva čokolade započnu oslobađati u probavnom sustavu, ona lako ublažava upalne procese, naročito u krvožilnom sustavu. Na taj način smanjuje rizik od nastanka srčanog udara.

Provjerite tko treba izbjegavati čokoladu!

Čokolada može zaustaviti dva vodeća faktora otvrdnuća arterija. Naime, muškarci koji pojedu oko 70 grama tamne čokolade dnevno, imaju manji rizik od otvrdnuća arterija i nakupljanja plaka na stjenkama arterija.

Važno je da čokolada bude visokokvalitetna i tamna. Ne možete dobiti iste prednosti za zdravlje konzumiranjem mliječne čokolade.

Kakao je ključni sastojak. Važno je da čokolada ima najmanje 70% kakaa. Količina čokolade koju smijete pojesti dnevno se povećava sukladno količini kakaa koju čokolada sadrži.

Čokolada može pospješiti i mršavljenje ako ju pametno konzumirate. Oko 20 do 30 minuta prije jela pojedite kockicu čokolade. Pustite da se rastapa u ustima. Kakao će potaknuti oslobađanje hormona sitosti pa ćete na taj način bolje kontrolirati apetit.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti