Kajenski papar štiti srce, regulira tlak i potiče probavu!
Kajenski papar je jedan od najpopularnijih začina diljem svijeta.
Dobiva se od kajenske paprike, a odličan je izvor raznih vitamina i minerala, uključujući vitamin A, C, E, vitamine B kompleksa, beta karoten, kalij i kalcij. Zahvaljujući beta karotenu, kajenski papar je izvrsno antioksidativno sredstvo koje može spriječiti ili usporiti oksidativnu štetu na tijelu, a samim time i pomoći kod nekih zdravstvenih problema.
Kajenski papar ima vrlo intenzivan, pikantan okus pa je samo mala količina dovoljna da obogati vaše jelo i učini ga ukusnim. Ljubitelji ljutog i pikantnog se mogu ohrabriti i dodati malo više kajenskog papra, okus će im odgovarati, a učinit će nešto dobro za zdravlje.
Ovaj začin je vrlo jednostavno uvrstiti u svakodnevnu prehranu, a donosi niz prednosti za zdravlje.
Pogledajte zdravstvene prednosti kajenskog papra zbog kojih je on puno više od običnog začinom, bogata nutritivna namirnica i prirodno ljekovito sredstvo.
Štiti srce
Kajenski papar odličan je za prevenciju nakupljanja plaka u arterijama i bolju cirkulaciju krvi. U šalicu vode dodajte malo kajenskog papra kako biste smanjili rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara.
Regulira razinu krvnog tlaka
Osobe koje boluju od hipertenzije (povišenog krvnog tlaka) mogu smanjiti potrebu za uzimanjem lijekova ako povećaju unos kajenskog papra.
Potiče rad probavnog sustava
Istraživanja su pokazala da kajenski papar može potaknuti rad probavnog sustava, a naročito učinkovitim se pokazao u ublažavanju žgaravice, plinova i grčeva na području abdomena.
Potiče mršavljenje
Svakodnevnom konzumacijom kajenskog papra možete potaknuti sagorijevanje masti i ubrzati rad metabolizma. Isto tako, kajenski papar će pomoći u regulaciji apetita i smanjiti rizik od prejedanja, što u konačnici dovodi do mršavljenja.
Ublažava svrbež i bol
Kajenski papar u sebi sadrži kapsaicin, kemijski spoj koji je poznat po tome što smanjuje osjećaj boli i zacjeljuje rane. Kapsaicin se nalazi kao jedan od sastojaka u brojnim kremama za olakšavanje bolova i liječenje kožnih bolesti, poput psorijaze, i ublažavanje osjećaja svrbeža.
Smanjuje rizik od raka
Glavni aktivni sastojak kajenskog papra, kapsaicin, ima i moćno antikancerogeno djelovanje, a istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od nastanka raka pluća, prostate i gušterače.
Vezani sadržaj:
- Saznajte koje začine je lako uzgojiti u kuhinji!
- Ojačajte imunitet uz začine, evo kako!
- Otkrijte kako samo žlica ovog začina topi masti na trbuhu!
- Provjerite ovih 10 najzdravijih začina koje morate imati u kuhinji!
- Čak i ako niste ljubitelji, isprobajte ove začine što prije!
-
Recept dana
Juneći gulaš s mahunama
1:30h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Rotkohl ili pirjani "njemački"...
1:30h12345