Kako 20 minuta joge djeluje na mozak

Kako 20 minuta joge djeluje na mozak

Kako 20 minuta joge djeluje na mozak
  • Objavljeno: Srijeda, 12.06.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U istraživanju, koje je objavljeno u časopisu Journal of Physical Activity and Health, je sudjelovalo 30 studentica koje su svakodnevno prakticirale jogu u kombinaciji s meditacijom i dubokim disanjem, kao i 20 minuta aerobne tjelovježbe (hodanje i džogiranje).

"Čini se da joga može poboljšati koncentraciju, proces svladavanja problema i učenja", izjavio je prof. Neha Gothe.

Sudionici su test kognitivnih sposobnosti rješavali nakon treninga joge i nakon aerobnih vježbi. Rezultati su pokazali da joga ima bolji učinak na kognitivne sposobnosti, u odnosu na aerobne vježbe.

Duboko disanje i meditacija umiruju um i pomažu kod fokusiranja jer ublažavaju sve izvore koji ometaju koncentraciju, ističu znanstvenici.

"Joga ima odličan učinak na zdravlje, ali ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo da joga ima bolje djelovanje na kognitivne funkcije, u odnosu na aerobnu tjelovježbu", dodao je prof. Gothe.

Sudionici su bolje rješavali matematičke testove. Osim što su ih rješavali s manje pogrešaka, rješavali su ih i brže nakon samo 20 minuta joge.

Ovim istraživanjem se pokazalo da je joga u kombinaciji s dubokim disanjem i meditacijom moćan saveznik u rješavanju svakodnevnih problema.

"Za povećanje svijesti o samome sebi je potrebno određeno vrijeme, a prethodna istraživanja su također pokazala da meditacija ima odlično djelovanje na um", ističe prof. Gothe.

Poznato je da joga, meditacija i duboko disanje smanjuju razinu stresa i anksioznosti. Prethodna istraživanja su pokazala da stres i anksioznost smanjuju razinu koncentracije, stoga rezultati ovog istraživanja znanstvenike nisu naročito iznenadili.

Također planiraju nastaviti istraživanje kako bi ustanovili zbog kojih točno razloga joga ima bolji učinak od aerobne tjelovježbe koja je također odlična za smanjenje razina stresa i anksioznosti.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti