Kako cink spašava od infekcija?

Kako cink spašava od infekcija?

Kako cink spašava od infekcija?
  • Objavljeno: Subota, 09.02.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Mnoge osobe uzimaju suplemente cinka kako bi spriječile nastanak gripe ili prehlade, a novo istraživanje američkih znanstvenika detaljno otkriva djelovanje cinka.

"Cink pomaže tijelu u borbi protiv infekcija tako da imunološki sustav vraća u ravnotežu", EverydayHealth prenosi izjavu prof. Darena Knoella.

Nažalost, veliki broj ljudi ne unosi dovoljnu količinu cinka, što je naročito opasno za starije osobe, kao i one s oslabljenim imunitetom.

Namirnice koje su bogate cinkom su crveno meso, perad, grah, orašasti plodovi, neke ribe i školjkaši, cjelovite žitarice i obogaćeni mliječni proizvodi.

U eksperimentu su koristili ljudske monocite koji su uključeni u prepoznavanju patogena. Kada je patogen prepoznat, dolazi do aktivacije velikog broja stanica koje pokreću imunološki sustav. Proteini u tijelu potiču oslobađanje transportera cinka, kojeg su znanstvenici nazvali ZIP8. Kada transporter uđe u stjenke stanice, on usmjerava cink da iz krvotoka dođe u stanicu. Na taj način se sprječava širenje upale koja može biti opasna za cjelokupni organizam.

Znanstvenicima sve do ovog istraživanja nije bio jasan način na koji cink djeluje na infekciju. Naime, cink igra važnu ulogu u gotovo svim tjelesnih funkcijama i dolazi u interakciju s tisućama proteina koji su važni za pravilan rad tijela. Ipak, od ukupne količine cinka u tijelu, tek 10% se koristi u borbi protiv infekcija.

Većina odraslih osoba dnevno treba unositi 8 do 11 miligrama cinka. Znanstvenici ističu da je moguće, ali iznimno rijetko, uzeti preveliku količinu cinka koja potom postaje toksična.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti