Kako kava može zaštititi vaš mozak?

Kako kava može zaštititi vaš mozak?

Kako kava može zaštititi vaš mozak?
  • Objavljeno: Petak, 04.12.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Više od 60% svjetskog stanovništva kavu konzumira svaki dan, čineći ju time najpopularnijim napitkom u svijetu. Ne iznenađuje činjenica da ovaj napitak izaziva brojne kontroverze među zdravstvenim stručnjacima.

Istraživanja su pokazala da, kada se kava konzumira bez štetnih aditiva i u umjerenoj količini, ona može imati pozitivan učinak na zdravlje mozga, kako kratkoročan, tako i dugoročan.

Trenutno povećava budnost

Upravo zbog ovoga je velikom broju ljudi ispijanje kave neizostavan dio jutarnjeg rituala. Kava će smanjiti oslobađanje adenozina, kemijskog spoja koji uzrokuje pospanost i manjak koncentracije. Kofein će povećati razinu adrenalina, hormona za kojega je poznato da pospješuje osjećaj budnosti.

Smanjuje kroničnu upalu

Polifenoli, moćna vrsta antioksidanata, koje pronalazimo u prehranama mediteranske kuhinje i pićima biljnog porijekla, uključujući i kavu, mogu pomoći u prevenciji osteoporoze, raka i srčanih bolesti. Polifenoli smanjuju rizik od nastanka kronične upale na području moždane kore i hipokampusa.

Prevencija Alzheimerove bolesti

Nekoliko istraživanja je pokazalo da 3 do 5 šalica kave dnevno može smanjiti rizik od nastanka Alzheimerove bolesti. Za to je zaslužno protuupalno svojstvo kave. Kava će pomoći u prevenciji nakupljanja plaka na mozgu, ključnog uzročnika različitih oblika demencije.

Nastavite čitati 7 činjenica o kavi koje morate znati.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti