Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako mobiteli utječu na našu svakodnevicu?

Kako mobiteli utječu na našu svakodnevicu?

Kako mobiteli utječu na našu svakodnevicu?
  • Objavljeno: Utorak, 29.08.2017.
  • Broj pregleda: 183
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ne možete zamisliti dan bez mobitela? E, pa niste jedini! Ovisnost o mobitelima uzima maha iz dana u dan, a u svijetu se otvara sve veći broj poliklinika i klinika za odvikavanje od interneta, mobilnih i sličnih uređaja.

Istraživači su pokušali otkriti postajemo li s vremenom ovisni o mobitelima radi lakše komunikacije ili pokušavamo uređajem zamijeniti direktan kontakt s ljudima. U istraživanju su sudjelovala 142 ispitanika u dobi između 19 i 25 godina. Njihov zadatak je bio sudjelovati u istraživanju na tri razine:

Provjerite zašto trebate smanjiti upotrebu mobitela!

1. Odrediti učestalost korištenja mobilnog telefona.

Istraživači su ispitivali sudionike o određenim aktivnostima u kojima su koristili svoje mobitele za slanje SMS poruka, pretraživanje interneta, posjećivanje društvenih mreža, razgovor, igranje igrica i slično. Sudionici su trebali na skali od 1 do 5 zabilježiti koliko često koriste mobitel za svaku od tih funkcija.

2. Odrediti razinu privrženosti mobilnom telefonu.

Sudionici su trebali objasniti u kojoj mjeri su privrženi mobitelu, kada ga koriste, osjećaju li anksioznost dok mobitel nije u blizini i koliko često provjeravaju telefon.

3. Razlog privrženosti.

Istraživači su napravili popis 18 izjava koje mjere stupanj privrženosti, a ujedno navode i razlog. Ispitanici su morali odrediti u kojoj mjeri su te izjave istinite za njih, kao na primjer: „Nervozan sam u blizini ljudi“.

Rezultati istraživanja

Rezultati istraživanja pokazuju da se mladi polako udaljavaju od stvarnog svijeta i kontakta s ljudima, te da im je jednostavnije i „sigurnije“ ostvariti komunikaciju putem mobilnih uređaja. Također je otkriveno da osjećaju visoki stupanj anksioznosti kada su odvojeni od mobitela, što bismo mogli svrstati u kategoriju ovisnosti.

Istraživanje je pokazalo da tjeskoba koja proizlazi iz straha od razdvajanja, znači veću potrebu za kontaktom. To znači da će ljudi i dalje imati potrebu za fizičkim kontaktom i komunikacijom, no u mnogo manjoj mjeri. Tu potrebu sve više zanemarujemo, a kakav će učinak i posljedice na čovječanstvo to ostaviti, tek ćemo otkriti u budućnosti.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti