Kako mobiteli utječu na našu svakodnevicu?

Kako mobiteli utječu na našu svakodnevicu?

Kako mobiteli utječu na našu svakodnevicu?
  • Objavljeno: Utorak, 29.08.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ne možete zamisliti dan bez mobitela? E, pa niste jedini! Ovisnost o mobitelima uzima maha iz dana u dan, a u svijetu se otvara sve veći broj poliklinika i klinika za odvikavanje od interneta, mobilnih i sličnih uređaja.

Istraživači su pokušali otkriti postajemo li s vremenom ovisni o mobitelima radi lakše komunikacije ili pokušavamo uređajem zamijeniti direktan kontakt s ljudima. U istraživanju su sudjelovala 142 ispitanika u dobi između 19 i 25 godina. Njihov zadatak je bio sudjelovati u istraživanju na tri razine:

Provjerite zašto trebate smanjiti upotrebu mobitela!

1. Odrediti učestalost korištenja mobilnog telefona.

Istraživači su ispitivali sudionike o određenim aktivnostima u kojima su koristili svoje mobitele za slanje SMS poruka, pretraživanje interneta, posjećivanje društvenih mreža, razgovor, igranje igrica i slično. Sudionici su trebali na skali od 1 do 5 zabilježiti koliko često koriste mobitel za svaku od tih funkcija.

2. Odrediti razinu privrženosti mobilnom telefonu.

Sudionici su trebali objasniti u kojoj mjeri su privrženi mobitelu, kada ga koriste, osjećaju li anksioznost dok mobitel nije u blizini i koliko često provjeravaju telefon.

3. Razlog privrženosti.

Istraživači su napravili popis 18 izjava koje mjere stupanj privrženosti, a ujedno navode i razlog. Ispitanici su morali odrediti u kojoj mjeri su te izjave istinite za njih, kao na primjer: „Nervozan sam u blizini ljudi“.

Rezultati istraživanja

Rezultati istraživanja pokazuju da se mladi polako udaljavaju od stvarnog svijeta i kontakta s ljudima, te da im je jednostavnije i „sigurnije“ ostvariti komunikaciju putem mobilnih uređaja. Također je otkriveno da osjećaju visoki stupanj anksioznosti kada su odvojeni od mobitela, što bismo mogli svrstati u kategoriju ovisnosti.

Istraživanje je pokazalo da tjeskoba koja proizlazi iz straha od razdvajanja, znači veću potrebu za kontaktom. To znači da će ljudi i dalje imati potrebu za fizičkim kontaktom i komunikacijom, no u mnogo manjoj mjeri. Tu potrebu sve više zanemarujemo, a kakav će učinak i posljedice na čovječanstvo to ostaviti, tek ćemo otkriti u budućnosti.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti