Ove alergije na hranu nisu imali naši preci!

Ove alergije na hranu nisu imali naši preci!

Ove alergije na hranu nisu imali naši preci!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 28.08.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Je li vam ikada palo na pamet zbog čega naši djedovi i bake nisu imali alergijske reakcije na pojedine namirnice?

Alergije na hranu su u stalnom porastu i u nekim slučajevima zaista mogu biti opasne. Osim što otežavaju život osobi koja je alergična, to je pojava koja tereti medicinski sustav i osobni budžet. Statistike govore da svake 3 minute u svijetu jedna osoba završi na hitnoj radi alergijske reakcije na hranu, što je više od 200.000 intervencija godišnje.

Saznajte što trebate znati o alergijama i kako si pomoći!

Prema istraživanju objavljenom u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti iz 2013. godine, alergije na hranu među djecom porasle su do 50% između 1997. i 2011. godine.

Ovo dovodi do zaključka da u današnjoj hrani definitivno postoje supstance koje se prije nisu koristile. Obrađena hrana svakako može doprinijeti alergijskim reakcijama. Većina prerađenih namirnica sadrži dodane boje, okuse, konzervanse i druge aditive.

Zapravo je odgovor na pitanje zašto naši preci nisu imali alergijske reakcije na hranu, vrlo jednostavan. Konzumirali su hranu koja nije sadržavala konzervans i neobrađenu hranu. Namirnice su uglavnom stizale s farmi ili tržnica. Dojenčad je započinjala život na majčinom mlijeku, bez raznih dodataka prehrani. Današnje namirnice mogu uzrokovati nadutost i pretilost jer sadrže brojne kemikalije, aditive, stabilizatore, konzervanse i slično.

Meso je dolazilo od životinja koje nisu bile pune hormona. Jela su uglavnom bila kuhana i na žlicu. Meso nije bilo lako dostupno i jelo se uglavnom jednom tjedno.

Naši preci nisu imali razloga ostajati u kući. Nisu imali mobitele i računala. Odrasli su radili u polju, šetali i provodili dane na otvorenom. Djeca su se igrala na travi, penjala se na stabla, vozila bicikl i upijala svaku zraku sunca.

Nisu odlazili liječniku za svaku prehladu. Kada su dobili virozu ili groznicu, pričekali bi da prođe. Tako bolesni, ležali bi, odmarali, jeli juhe i pili čajeve. I to one bez štetnih dodataka. Nisu imali svog liječnika ili medicinsku sestru i vjerovali su u prirodni proces iscjeljenja. Njihov lijek je bila hrana.

Prehrana i način života imaju važan utjecaj na naše tijelo. Svaka stanica u tijelu treba pravilnu prehranu da bi ispravno funkcionirala, a loša prehrana i način života ugrozit će svaku stanicu stvarajući osjetljivost na određenu hranu.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti