Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Ove alergije na hranu nisu imali naši preci!

Ove alergije na hranu nisu imali naši preci!

Ove alergije na hranu nisu imali naši preci!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 28.08.2017.
  • Broj pregleda: 213
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Je li vam ikada palo na pamet zbog čega naši djedovi i bake nisu imali alergijske reakcije na pojedine namirnice?

Alergije na hranu su u stalnom porastu i u nekim slučajevima zaista mogu biti opasne. Osim što otežavaju život osobi koja je alergična, to je pojava koja tereti medicinski sustav i osobni budžet. Statistike govore da svake 3 minute u svijetu jedna osoba završi na hitnoj radi alergijske reakcije na hranu, što je više od 200.000 intervencija godišnje.

Saznajte što trebate znati o alergijama i kako si pomoći!

Prema istraživanju objavljenom u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti iz 2013. godine, alergije na hranu među djecom porasle su do 50% između 1997. i 2011. godine.

Ovo dovodi do zaključka da u današnjoj hrani definitivno postoje supstance koje se prije nisu koristile. Obrađena hrana svakako može doprinijeti alergijskim reakcijama. Većina prerađenih namirnica sadrži dodane boje, okuse, konzervanse i druge aditive.

Zapravo je odgovor na pitanje zašto naši preci nisu imali alergijske reakcije na hranu, vrlo jednostavan. Konzumirali su hranu koja nije sadržavala konzervans i neobrađenu hranu. Namirnice su uglavnom stizale s farmi ili tržnica. Dojenčad je započinjala život na majčinom mlijeku, bez raznih dodataka prehrani. Današnje namirnice mogu uzrokovati nadutost i pretilost jer sadrže brojne kemikalije, aditive, stabilizatore, konzervanse i slično.

Meso je dolazilo od životinja koje nisu bile pune hormona. Jela su uglavnom bila kuhana i na žlicu. Meso nije bilo lako dostupno i jelo se uglavnom jednom tjedno.

Naši preci nisu imali razloga ostajati u kući. Nisu imali mobitele i računala. Odrasli su radili u polju, šetali i provodili dane na otvorenom. Djeca su se igrala na travi, penjala se na stabla, vozila bicikl i upijala svaku zraku sunca.

Nisu odlazili liječniku za svaku prehladu. Kada su dobili virozu ili groznicu, pričekali bi da prođe. Tako bolesni, ležali bi, odmarali, jeli juhe i pili čajeve. I to one bez štetnih dodataka. Nisu imali svog liječnika ili medicinsku sestru i vjerovali su u prirodni proces iscjeljenja. Njihov lijek je bila hrana.

Prehrana i način života imaju važan utjecaj na naše tijelo. Svaka stanica u tijelu treba pravilnu prehranu da bi ispravno funkcionirala, a loša prehrana i način života ugrozit će svaku stanicu stvarajući osjetljivost na određenu hranu.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti