Kako natjerati djecu da vas slušaju?

Kako natjerati djecu da vas slušaju?

Kako natjerati djecu da vas slušaju?
  • Objavljeno: Srijeda, 18.01.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ako ste roditelj malog djeteta ili tinejdžera, vjerojatno ste upoznati sa standardnim tehnikama discipliniranja djece. Te tehnike mogu biti učinkovite, no većina roditelja nema uspjeha.

Razlog za to je nemogućnost roditelja da ostanu pribrani u problematičnoj situaciji. Uzrujani roditelji pobuđuju kod djece frustraciju, ljutnju, tjeskobu, a ponekad i zbunjenost. Roditelj koji je uzrujan, bez obzira na to koliko su razumne njegove riječi, neće pozitivno utjecati na ponašanje djeteta. Naprotiv, staviti će dijete u poziciju borbe ili bijega, što ga tjera da zauzme obrambeni stav.

Saznajte kako odgojiti emocionalno inteligentno djete!

Razmotrimo ovaj primjer: Ivan i Petar su braća. Ivan je igrao video igre kad je Petar ušao i pitao može li mu se pridružiti. Kada je Ivan odbio, Petar se uzrujao i ugasio igricu što je omelo Ivana. Ivan tada postaje agresivan i udara Petra u trbuh. Nakon toga, majka razgovara s Ivanom koji snosi posljedice. To ga dodatno uznemirava i misli da nije jedini krivac u ovom slučaju. Ivan postane bijesan i baci određeni predmet na pod. Majka se dodatno uzruja na njegov izljev bijesa. Iz Ivanove perspektive, svaki put kad otkrije frustraciju majke koja je nastala radi njega, postane ljubomoran na Petra, misleći kako je on majčin miljenik. Ovo prepucavanje se nastavlja sve dok se Ivan u potpunosti ne iscrpi što donosi olakšanje njegovoj majci. Ivan i dalje misli da je majka bila nepravedna prema njemu, a majčine frustracije su i dalje prisutne jer nije uspjela u svom naumu.

Ako želite da vas dijete sluša, najprije morate naučiti kontrolirati svoje osjećaje. Roditelj koji je miran i razuman, imat će više uspjeha u raspravi sa djetetom. To je zato što, u nedostatku burnih emocija, dijete podsvjesno odražava mirno raspoloženje roditelja, čime se smanjuje njegova aktivnost.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti