Kako smijeh mijenja vaš život i zdravlje?

Kako smijeh mijenja vaš život i zdravlje?

Kako smijeh mijenja vaš život i zdravlje?
  • Objavljeno: Srijeda, 08.06.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Smijeh je ništa više od ponavljanih kontrakcija dijafragme, koja se nalazi odmah ispod pluća. Negativno raspoloženje vrlo lako možete pretvoriti u pozitivno makar se smijali na silu. Brojna istraživanja su pokazala da smijeh ima pozitivan utjecaj na fizičko, mentalno i psihičko zdravlje.

Povećava toleranciju na bol

Znanstvenici su ustanovili da smijeh može povećati toleranciju na bol. Jedno istraživanje je pokazalo da smijeh može ublažiti bolove i poboljšati kvalitetu života kod osoba koje primaju kemoterapiju. Terapija smijehom postaje sve popularnija među osobama koje borave u bolnici. Smijeh je dobar zato što skreće pažnju s bolova i bolesti, a istovremeno budi pozitivne emocije.

Štiti zdravlje srca i krvožilnog sustava

Znanstvenici su ustanovili da smijeh ima pozitivan utjecaj na zdravlje srca i krvožilnog sustava. Tijekom smijanja se oslobađaju endorfini koji štite tjelesne stanice od oštećenja. Smijeh može smanjiti rizik od nakupljanja plaka u arterijama koji povećava rizik od nastanka srčanog i moždanog udara. Istraživanja su pokazala da smijeh može ublažiti kroničnu upalu u tijelu koja je vodeći uzročnik bolesti krvožilnog sustava.

Poboljšava mentalno zdravlje

Smijeh pomaže u ublažavanju negativnih emocija, kao što su anksioznost i frustriranost. Ako se ikada nađete u nekoj negativnoj situaciji, probajte se na silu smijati i vrlo brzo ćete primijetiti kako je vaša reakcija na tu situaciju potpuno drugačija.

Povezuje nas s drugim ljudima

Smijeh nas može povezati s partnerom jer potiče stvaranje dobrih emocija. Kada se u društvu neke osobe osjećamo dobro, tada želimo što češće biti u društvu te osobe.

Jača imunološki sustav

Istraživanja su pokazala da osobe koje se često smiju imaju jači imunološki sustav i manji rizik od nastanka gripe i prehlade.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti