Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako smijeh mijenja vaš život i zdravlje?

Kako smijeh mijenja vaš život i zdravlje?

Kako smijeh mijenja vaš život i zdravlje?
  • Objavljeno: Srijeda, 08.06.2016.
  • Broj pregleda: 376
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Smijeh je ništa više od ponavljanih kontrakcija dijafragme, koja se nalazi odmah ispod pluća. Negativno raspoloženje vrlo lako možete pretvoriti u pozitivno makar se smijali na silu. Brojna istraživanja su pokazala da smijeh ima pozitivan utjecaj na fizičko, mentalno i psihičko zdravlje.

Povećava toleranciju na bol

Znanstvenici su ustanovili da smijeh može povećati toleranciju na bol. Jedno istraživanje je pokazalo da smijeh može ublažiti bolove i poboljšati kvalitetu života kod osoba koje primaju kemoterapiju. Terapija smijehom postaje sve popularnija među osobama koje borave u bolnici. Smijeh je dobar zato što skreće pažnju s bolova i bolesti, a istovremeno budi pozitivne emocije.

Štiti zdravlje srca i krvožilnog sustava

Znanstvenici su ustanovili da smijeh ima pozitivan utjecaj na zdravlje srca i krvožilnog sustava. Tijekom smijanja se oslobađaju endorfini koji štite tjelesne stanice od oštećenja. Smijeh može smanjiti rizik od nakupljanja plaka u arterijama koji povećava rizik od nastanka srčanog i moždanog udara. Istraživanja su pokazala da smijeh može ublažiti kroničnu upalu u tijelu koja je vodeći uzročnik bolesti krvožilnog sustava.

Poboljšava mentalno zdravlje

Smijeh pomaže u ublažavanju negativnih emocija, kao što su anksioznost i frustriranost. Ako se ikada nađete u nekoj negativnoj situaciji, probajte se na silu smijati i vrlo brzo ćete primijetiti kako je vaša reakcija na tu situaciju potpuno drugačija.

Povezuje nas s drugim ljudima

Smijeh nas može povezati s partnerom jer potiče stvaranje dobrih emocija. Kada se u društvu neke osobe osjećamo dobro, tada želimo što češće biti u društvu te osobe.

Jača imunološki sustav

Istraživanja su pokazala da osobe koje se često smiju imaju jači imunološki sustav i manji rizik od nastanka gripe i prehlade.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti