Kako manjak sna utječe na imunitet?

Kako manjak sna utječe na imunitet?

Kako manjak sna utječe na imunitet?
  • Objavljeno: Utorak, 19.04.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Kvalitetan san je nešto na što veliki broj ljudi zaboravlja, iako je važan kao i prehrambene navike ili navike vježbanja. Novo istraživanje američkih znanstvenika iznova potvrđuje da je adekvatna količina sna vrlo važna za pravilan rad imunološkog sustava.

U istraživanju je sudjelovalo više od 22000 osoba, čije su životne navike znanstvenici pratili u razdoblju od 7 godina. Sudionici su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o njihovim životnim navikama, uključujući navike spavanja.

Rezultati istraživanja su pokazali da osobe, koje spavaju u prosjeku 5 sati dnevno, imaju za 17% veći rizik od nastanka prehlade i za 51% veći rizik od nastanka bilo koje vrste infekcije, kao što su gripa ili upala pluća, a osobe koje boluju od poremećaja spavanja (nesanica, apneja) su imale još veći rizik od nastanka infekcija.

Adekvatna količina sna je vrlo važna za održavanje rada imunološkog sustava, a ovo istraživanje je to još jednom potvrdilo, izjavio je voditelj istraživanja prof. Aric Prather.

Prethodna istraživanja su pokazala da manjak sna povećava rizik od nastanka niza bolesti i medicinskih stanja, uključujući:

Saznajte zašto trebate spavati s lukom u čarapi!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti