Kako štitnjača utječe na plodnost?

Kako štitnjača utječe na plodnost?

Kako štitnjača utječe na plodnost?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.03.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ako imate problema sa začećem ili ste doživjeli ponavljane spontane pobačaje, stručnjaci preporučuju da se posavjetujete s liječnikom i tražite pregled štitnjače jer poremećaji u radu štitnjače mogu uzrokovati probleme sa začećem.

Štitnjača je žlijezda u obliku leptira koja se nalazi na prednjoj strani vrata. Ona oslobađa hormone koji reguliraju rad metabolizma, srca, razinu krvnog tlaka, rast, razvoj i razinu tjelesne temperature. Problemi u radu štitnjače mogu djelovati na menstrualni ciklus, a preniska razina hormona štitnjače može uzrokovati izostanak ovulacije.

Veliki broj žena zapravo ni ne primjećuje probleme s radom štitnjače. Najčešći simptomi su umor, neprestana hladnoća, suha i lomljiva kosa i prekomjerno neobjašnjivo debljanje, kao i neobjašnjivo prekomjerno mršavljenje.

Nekoliko istraživanje je pokazalo da su problemi sa zdravljem štitnjače direktno povezani s problemima sa začećem. Stručnjaci ističu da se u velikom broju slučajeva problemi sa začećem uspješno izliječe nakon početka uzimanja lijekova za regulaciju rada štitnjače.

Čak i blage poteškoće u radu štitnjače mogu utjecati na začeće, ali i na ishod trudnoće. Pravovremeno liječenje problema s radom štitnjače može pomoći u prevenciji niza komplikacija tijekom trudnoće i poroda. Upravo zbog toga stručnjaci često savjetuju preglede štitnjače u slučajevima kada postoje problemi sa začećem.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti