Žene koje pate od astme teže zatrudne?

Žene koje pate od astme teže zatrudne?

Žene koje pate od astme teže zatrudne?
  • Objavljeno: Subota, 16.11.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Žene, koje pate od astme, imaju veći rizik od nastanka problema sa začećem, otkriva nam novo istraživanje znanstvenika iz Danske.

U istraživanju je sudjelovalo više od 15200 blizanki u dobi do 41 godinu. Žene su ispunjavale upitnik koji je sadržavao pitanja o plodnosti i astmi.

"Nadamo se da će naše istraživanje omogućiti bolja objašnjenja otežanog začeća, izjavila je voditeljica istraživanja dr. Elisabeth Juul Gade.

Gotovo 1000 žena je patilo od astme, a većina njih je imala više poteškoća sa začećem, u odnosu na žene koje nisu patile od astme.

Ipak, žene koje pate od astme su imale jednak prosječan broj djece, u odnosu na žene koje ne pate od astme. Također, rezultati su pokazali da su žene, koje pate od astme, češće rađale prije tridesete.

Znanstvenici ističu da planiraju provesti istraživanje kojim bi utvrdili utječe li astma i na plodnost muškaraca.

"Poznato je da se parovi oko začeća najviše brinu jer su razlozi neplodnosti još uvijek slabo objašnjeni", dodala je dr. Gade.

Znanstvenici, čije je istra"živanje objavljeno u časopisu European Respiratory Journal, ističu da još uvijek nisu otkrili utječe li astma direktno na plodnost ili je pak razlog otežanog začeća manja želja za seksom.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti