Stare li vaša koljena prijevremeno?

Stare li vaša koljena prijevremeno?

Stare li vaša koljena prijevremeno?
  • Objavljeno: Nedjelja, 15.03.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Osteoartritis, progresivna bolest zglobova se sve češće javlja među mladim ženama, a najčešće na području zglobova. Statistička istraživanja su pokazala da je sve veći broj žena koje u svojim dvadesetima osjećaju poteškoće sa zdravljem zglobova.

Probleme sa zdravljem zglobova najčešće osjećaju žene koje se profesionalno počnu baviti sportom u ranoj dobi, odnosno u adolescentskoj dobi. Najčešći su među ženama koje treniraju nogomet, košarku i odbojku zato što su u tim sportovima učestali brzi i nagli pokreti.

Žene su na to osjetljivije zbog hormona koji kosti općenito čine osjetljivijima. Nedavno istraživanje je pokazalo da su osjetljivost koštanog tkiva kod žena varira sukladno promjenama menstrualnog ciklusa.

Najčešće su ozljede hrskavice koja se prirodno troši starenjem. Postoje faktori rizika koji povećavaju vjerojatnost od nastanka ozljeda hrskavice, a to su najčešće pretilost i manjak mišićnog tkiva.

Pušenje također oštećuje koštano tkivo jer štetne kemikalije iz cigareta mogu oslabiti hrskavicu i povećati rizik od nastanka ozljeda. Naticanje, zvukovi pucketanja i bolovi su neki od najčešćih znakova problema sa zdravljem koljena.

Povećanje mišićne mase i jačanje mišića na području koljena mogu smanjiti rizik od nastanka oštećenja hrskavice. Vježbe snage su najbolje za povećanje postotka koštane mase, što također doprinosi smanjenju rizika od nastanka bolesti koštanog sustava.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti