Kako ukloniti otpad iz debelog crijeva?

Kako ukloniti otpad iz debelog crijeva?

Kako ukloniti otpad iz debelog crijeva?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 28.02.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Zdravlje debelog crijeva utječe na naše cjelokupno zdravlje. Da bi tijelo održalo normalnu funkciju, neophodno je održavati zdravlje crijeva i imati redovitu stolicu. Zadržavanje otpada u debelom crijevu može dovesti do nakupljanja toksina koji uzrokuju zatvor i brojne druge komplikacije. Liječnici prije svega savjetuju čišćenje i pražnjenje crijeva prirodnim putem, a u nastavku saznajte kako to učiniti.

Za početak pijte više vode. Voda ispite toksine iz debelog crijeva i pomaže izmetu da lakše prođe kroz crijeva. Pijenje vode pomaže pri stvaranju sluzi unutar debelog crijeva, što sprječava osjećaj nadutosti i bolova u donjem dijelu trbuha. Osim vode, lakšem čišćenju crijeva pridonose i sokovi od svježeg voća i povrća, poznatiji i kao smoothieji. Ako ste skloni nadimanju i plinovima, radite radije sokove od povrća nego od voća.

U sok možete dodati i 1 do 2 žlice lanenog ulja koje pozitivno djeluje na rad crijeva, artritis, sprječava srčani udar, rak i mnoge druge bolesti.

Za adekvatno čišćenje crijeva, osigurajte i prehranu bogatu vlaknima. Vlakna zadržavaju vodu u stolici što olakšava prolazak stolice kroz debelo crijevo. Pomažu i u razvoju dobrih bakterija što pogoduje probavnom sustavu.

Također možete jesti i suhe šljive. One su bogate kalijem koji potiče zdravlje cijelog organizma i redovito pražnjenje crijeva. Ako niste ljubitelji šljiva, pokušajte s brokulom, špinatom, graškom, mrkvom, bananom, avokadom, grožđem ili kivijem.

Za urednu probavu, preporuka je konzumirati što više lisnatog zelenog povrća kao što je zelje, kelj, špinat, prokulice i slično. Zdravlje crijeva potrebno je održavati pravilnom prehranom i redovitom tjelovježbom kojom ćete stimulirati probavni sustav i povećati pokretljivost crijeva.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti