Kako znatiželja utječe na pamćenje?

Kako znatiželja utječe na pamćenje?

Kako znatiželja utječe na pamćenje?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 13.10.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Možda je znatiželja nagrada sama po sebi. Puno je lakše nešto naučiti kada ste za to zainteresirani, a znanstvenici sada znaju i zašto je to tako - postoji neuronska veza između znatiželje, motivacije i pamćenja.

Neuroznanstvenici Matthias Gruber, Bernard Gelman i Charan Ranganath su proveli istraživanje u kojemu su proučavali aktivnosti mozga kod sudionika, a sve to u svrhu otkrivanja utjecaja znatiželje na pamćenje i koncentraciju.

Sudionici su odgovarali na niz pitanja, za čije odgovore su imali jako malo vremena da ih nauče prije samog ispitivanja. Rezultati istraživanja su pokazali da je mozak sudionika bio više aktivan kada su odgovarali na pitanja koja su vezena za njihove interese.

Sudionici su na pitanja, koja su vezana za njihove interese odgovarali čak 70.6% točno, u usporedbi s 54.1% točnosti na pitanja koja nisu bila vezana za njihove interese. Što je znatiželja bila slabija, to je postotak točnosti bio niži.

Znanstvenici ukazuju da njihovo istraživanje može pomoći kod razvijanja novih metoda učenja, koje će naročito korisne biti za osobe koje pate od problema s pamćenjem. Poticanje znatiželje bi mogao biti prvi korak u učenju.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti