Rak dojke: jesu li muškarci zaboravljene žrtve?

Rak dojke: jesu li muškarci zaboravljene žrtve?

Rak dojke: jesu li muškarci zaboravljene žrtve?
  • Objavljeno: Petak, 10.10.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Doduše, rak dojke kod muškaraca jest rjeđi nego kod žena. Od raka dojke će patiti oko 1 do 1000 muškaraca i 1 od 8 žena. No, zabrinjavajući je podatak da muškarci imaju manju vjerojatnost od preživljavanja raka dojke.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da kod samog dijagnosticiranja muškarci češće pate od poprilično velikih tumora koji se u velikom broju slučajeva već proširio na druge dijelove tijela.

To može biti uzrokovano činjenicom da su žene svjesnije rizika s kojim se suočavaju. Statistička istraživanja su pokazala da čak 80% muškaraca diljem svijeta nije svjesno da mogu patiti od raka dojke, a većina njih nije ni upoznata s prvim simptomima, izuzev kvržica.

Veliki broj ljudi vjeruje da muškarci ne mogu patiti od raka dojke jer oni zapravo ni nemaju dojke. U stvari muškarci, kao i žene, imaju tkivo dojki, iako je ono puno manje nego kod žena. To tkivo sadrži stanice, koje mogu postati kancerogene.

Točan uzrok nastanka raka dojke još uvijek nije jasan, ali postoje brojni faktori koji povećavaju rizik. Oni su isti kao i kod žena. Kod muškaraca se rizik od nastanka raka dojke drastično povećava nakon dobi od 68 godina.

Neki od faktora, koji povećavaju rizik, su pušenje, pretilost, izloženost radijaciji, prekomjerna konzumacija alkohola i nezdrava prehrana.

Žene se potiču na redovite preglede kako bi se uočile i najmanje abnormalnosti. I dok muškarci o tome najčešće ni ne razmišljaju, oni bi trebali raditi isto.

Muškarce, baš kao i žene, treba poticati na redovite preglede. Na taj način će se rak moći dijagnosticirati u njegovoj najranijoj fazi, što je izuzetno važno za uspješno liječenje i ozdravljenje.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti