Kalcij, kalij i magnezij – recept za zdrave kosti!

Kalcij, kalij i magnezij – recept za zdrave kosti!

Kalcij, kalij i magnezij – recept za zdrave kosti!
  • Objavljeno: Subota, 20.02.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

S važnošću kalcija smo već svi upoznati. Istina je da je kalcij neophodan za zdravlje koštanog sustava, ali nažalost to nije jedini mineral važan za zdravlje kostiju.

Kalij i kalcij

Kalcij se pohranjuje u kostima i podržava zdravlje koštanog sustava, ali također održava zdravlje i rad živčanog sustava. Kalij također pozitivno djeluje na rad živčanog sustava, a istovremeno kontrolira oslobađanje kalcija putem mokraće i znoja. Kalij održava uravnoteženu razinu kalcija. Upravo zato je potrebno unositi oba minerala. Jedan bez drugoga ne funkcioniraju.

Magnezij kao treća komponenta

Magnezij zajedno s kalcijem i kalijem poboljšava zdravlje koštanog sustava i, baš kao i kalij, regulira razinu kalcija. Magnezij aktivira enzime, potiče proizvodnju energije i regulira razinu drugih minerala i vitamina (kalcij, bakar, cink, kalij i vitamin D).

Preporučene dnevne doze

Preporučena dnevna doza magnezija za žene je 310 do 320 miligrama dnevno, a za muškarce 400 do 420 miligrama. Magnezij pronalazimo u zelenom lisnatom povrću, orašastim plodovima, sjemenkama i cjelovitim žitaricama.

Što se kalcija tiče, preporučena dnevna doza je 1000 do 1300 miligrama. Uz mlijeko i mliječne proizvode, kalcij pronalazimo u kelju, kupusu i brokulama.

Preporučena dnevna doza kalija je 4.7 grama. Jedan od najboljih izvora kalija su banane, a možemo ga pronaći i u proizvodima od soje, morskim plodovima, brokuli, grašku i krumpirima.

Saznajte koji vam vitamini i minerali trebaju!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti