Vitamin K2 sudjeluje u zaštiti srca

Vitamin K2 sudjeluje u zaštiti srca

Vitamin K2 sudjeluje u zaštiti srca
  • Objavljeno: Subota, 05.09.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Dosadašnja istraživanja su pokazala da osobe koje pate od srčanih bolesti imaju dvostruko veći rizik od nastanka bolesti koštanog sustava, a novo istraživanje američkih znanstvenika otkriva da manjak vitamina K2 može povećati rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog i koštanog sustava.

Naime, vitamin K2 je potreban za pravilnu apsorpciju kalcija. Bez adekvatne količine vitamina K2, tijelo počinje pohranjivati kalcij na pogrešnim mjestima – u arterijama, umjesto u kostima.

Bez vitamina K2, adekvatan unos kalcija neće značiti gotovo ništa za zdravlje koštanog sustava, izjavio je voditelj istraživanja prof. Dennis Goodman.

U istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Nutrition, je sudjelovalo više od 4800 osoba starijih od 55 godina. Znanstvenici su proučavali njihovo zdravlje i životne navike u razdoblju od 10 godina i došli su do zapanjujućih rezultata.

Sudionici koji su unosili adekvatnu količinu vitamina K2, oko 45 mikrograma dnevno, su imali 50% manji rizik od nastanka srčanih bolesti.

Stručnjaci preporučuju da, ako uzimate suplemente kalcija, svakako počnete uzimati i suplemente vitamina K2. Također, ističu da sve osobe koje uzimaju lijekove protiv zgrušavanja krvi trebaju uzimati vitamin K2 tek nakon savjetovanja s liječnikom. Više o pravilnom unosu vitamina i minerala koje najčešće ne unosimo dovoljno pročitajte u vodiču kroz dnevni unos suplemenata.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti