Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Vitamin K2 sudjeluje u zaštiti srca

Vitamin K2 sudjeluje u zaštiti srca

Vitamin K2 sudjeluje u zaštiti srca
  • Objavljeno: Subota, 05.09.2015.
  • Broj pregleda: 676
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Dosadašnja istraživanja su pokazala da osobe koje pate od srčanih bolesti imaju dvostruko veći rizik od nastanka bolesti koštanog sustava, a novo istraživanje američkih znanstvenika otkriva da manjak vitamina K2 može povećati rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog i koštanog sustava.

Naime, vitamin K2 je potreban za pravilnu apsorpciju kalcija. Bez adekvatne količine vitamina K2, tijelo počinje pohranjivati kalcij na pogrešnim mjestima – u arterijama, umjesto u kostima.

Bez vitamina K2, adekvatan unos kalcija neće značiti gotovo ništa za zdravlje koštanog sustava, izjavio je voditelj istraživanja prof. Dennis Goodman.

U istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Nutrition, je sudjelovalo više od 4800 osoba starijih od 55 godina. Znanstvenici su proučavali njihovo zdravlje i životne navike u razdoblju od 10 godina i došli su do zapanjujućih rezultata.

Sudionici koji su unosili adekvatnu količinu vitamina K2, oko 45 mikrograma dnevno, su imali 50% manji rizik od nastanka srčanih bolesti.

Stručnjaci preporučuju da, ako uzimate suplemente kalcija, svakako počnete uzimati i suplemente vitamina K2. Također, ističu da sve osobe koje uzimaju lijekove protiv zgrušavanja krvi trebaju uzimati vitamin K2 tek nakon savjetovanja s liječnikom. Više o pravilnom unosu vitamina i minerala koje najčešće ne unosimo dovoljno pročitajte u vodiču kroz dnevni unos suplemenata.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti