Svakog sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja - evo kako pomoći!

Svakog sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja - evo kako pomoći!

Svakog sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja - evo kako pomoći!
  • Objavljeno: Petak, 24.06.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Nakon dvije godine stanke zbog pandemije korona virusa Zaklada "Hrvatska kuća srca" u suradnji sa Studentskom udrugom StEPP i Gradom Zagrebom u sklopu akcije "Oživi me" održat će prvi puta za građane edukaciju o kardipulmonalnom oživljavanju, edukaciju o postupku prve pomoći kod opstrukcije dišnog puta (Heimlichov hvat) i edukaciju prve pomoći kod utapanja.

Također, svoj rad predstavit će i Savjetovalište za prehranu Doma zdravlja Zagreb Istok koje će građanima omogućiti savjete nutricionista i izračun indeksa tjelesne mase. Besplatna edukacija za građane održat će se 25. lipnja od 10 do 13 sati na Cvjetnom trgu.

Svakog sata u Hrvatskoj jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, što je 24 osobe dnevno odnosno 9 tisuća osoba godišnje. Iznenadna srčana smrt jedan je od najčešćih uzroka smrti uopće, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Ususret velikim vrućinama i povećanom riziku od srčanog zastoja, organizatori su pripremili edukaciju za građane u sklopu koje će moći na lutkama naučiti cjeloviti postupak oživljavanja. Čak 80% iznenadnih srčanih zastoja se događa izvan bolnice, a s obzirom da je u takvim situacijama svaka sekunda presudna, potrebno je da što više ljudi prođe kroz edukaciju oživljavanja.

Srčani zastoj je stanje u kojem srce prestaje pumpati krv. Tijelo ostaje bez opskrbe kisikom i hranjivim tvarima i za nekoliko minuta osoba umre. Jedini postupak kojim se to može spriječiti jest brzo pozivanje hitne medicinske pomoći i započinjanje oživljavanja. Rana reanimacija i neodložna defibrilacija (unutar 1-2 minute) pokazala se kao učinkovita mjera s visokim postotkom preživljavanja ugroženih osoba, a spašavanje života u ovom slučaju obavljaju laici prije dolaska tima hitne medicinske pomoći.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti