U svakoj županiji u Hrvatskoj po jedna staza i park opremljeni su klupom za dojenje

U svakoj županiji u Hrvatskoj po jedna staza i park opremljeni su klupom za dojenje

U svakoj županiji u Hrvatskoj po jedna staza i park opremljeni su klupom za dojenje
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 01.08.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Prvi put obilježen 1992. godine, Svjetski tjedan dojenja globalno se održava svake godine od 1. do 7. kolovoza u više od 120 zemalja. Njime se obilježava deklaracija koju su u kolovozu 1990. potpisali kreatori vladinih politika, Svjetska zdravstvena organizacija, UNICEF i druge organizacije za zaštitu, promicanje i potporu dojenju.

Ovogodišnji se Svjetski tjedan dojenja, #WBW2022, uz poruku ISTUPIMO ZA DOJENJE: educirajmo i pružimo podršku fokusira na jačanje kapaciteta svih onih koji imaju ulogu u zaštiti, promicanju i podršci dojenju na različitim razinama društva, prenosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Ciljevi Svjetskog tjedna dojenja

Ovim tjednom ideja je istaknuti sve velike dobrobiti dojenja za zdravlje beba i majki, s naglaskom na dobru prehranu, sigurnost hrane i smanjenje siromaštva i nejednakosti, kao i zaštitu i podupiranje prava žena da doje bilo gdje i bilo kada. Potrebno je i informirati ljude o njihovim ulogama u podršci dojenju. Dojenje je jedno od najisplativijih ulaganja u budućnost. Ipak, mnoga društva ne uspijevaju pružiti primjerenu podršku dojenju, i kao rezultat toga, prednosti dojenja većinom ostaju neiskorištene.

U Republici Hrvatskoj, u sklopu projekta "Živjeti zdravo," potiče se stvaranje okruženja koje promiču uočavanje zdravlja pripadnika svih dobnih skupina. U svrhu stvaranja okruženja koja potiču dojenje, po jedna hodačka staza i park svake županije Republike Hrvatske opremljeni su stolićem i klupom za prematanje i dojenje koji su prilagođeni potrebama majki i dojilja.

Zašto je dojenje bitno?

Majčino mlijeko potpuno je prilagođeno djetetovim potrebama. U sebi sadrži brojne obrambene tvari koje štite vašu bebu od upala i bolesti. Dojenje potiče bolje zdravlje i majke i djece. Smanjuje rizik od razvoja raka dojke, raka jajnika, dijabetesa tipa 2 i bolesti srca kod majki. Procjenjuje se da bi povećano dojenje moglo spriječiti 20 000 smrti majki koje umiru od raka dojke. Istraživanja su pokazala i kako dojenje sprječava infekcije, alergije, umanjuje pretilost i pozitivno utječe na krvni tlak.

Dojenje ima veliku važnost kada je u pitanju psihološka veza između majke i djeteta. Dijete se pri dojenju osjeća blisko svojoj mami, a time i sigurnije, što stvara snažnu emocionalnu vezu, a bebi pruža nježnost, pažnju i utjehu.

Kada treba dojiti?

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje isključivo dojenje u prvih 6 mjeseci života, nakon čega slijedi nastavak dojenja uz odgovarajuću dohranu do 2. godine djetetova života i nakon toga. Prema uputama, dojiti bi trebalo što je prije moguće, najbolje unutar prvog sata nakon poroda. SZO aktivno promiče dojenje kao najbolji izvor prehrane za dojenčad i malu djecu, promiče dojenje i potiče zemlje članice da povećaju napore usmjerene prema povećanju stope isključivog dojenja u prvih 6 mjeseci do najmanje 50% do 2025. godine.

Pandemija COVID-19 te neophodne mjere suzbijanja bolesti imale su negativan utjecaj na pružanje stručne podrške dojenju; kroz smanjenje broja dostupnog zdravstvenog osoblja, ali i ograničavanje dostupnosti zdravstvenih usluga i usluga u zajednici. Kako bi se osigurale podršku dojenju unatoč mjerama za suzbijanje širenja bolesti brojne zemlje implementirale su inovativna rješenja uključujući e-savjetovanje i podršku.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti