Majke koje doje imaju manje šanse za bolesti srca i moždani udar

Majke koje doje imaju manje šanse za bolesti srca i moždani udar

Majke koje doje imaju manje šanse za bolesti srca i moždani udar
  • Objavljeno: Utorak, 25.07.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Neka istraživanja su pokazala da dojenje poboljšava imunološki sustav, smanjuje rizik od razvoja pretilosti, dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti kasnije u životu.

Nova studija objavljena u časopisu Journal of the American Heart Association utvrdila je da žene koje doje imaju manji rizik za razvoja bolesti srca ili moždanog udara.

Istražite česta pitanja o dojenju!

Istraživači su analizirali podatke o 289.573 žene u Kini. Sudjelovale su 8 godina u istraživanju i za to vrijeme su dale informacije o svom zdravlju i navikama dojenja. Gotovo svaka od njih je tijekom osmogodišnjeg razdoblja rodila dijete, a većina ih je dojila.

Nakon što istraživači uzeli u obzir čimbenike kao što su dob, pušenje, povišeni krvni tlak i razinu aktivnosti, zaključili su da su majke koje su dojile imale 9% niži rizik od srčanih bolesti i 8% manji rizik od moždanog udara u odnosu na majke koje nisu dojile.

Majke koje su dojile do 24 mjeseca imale su 18% niži rizik od srčanih bolesti i 17% manji rizik od moždanog udara u usporedbi s onima koje nisu dojile.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti