Zašto se ljeti nokti ljušte i lome i kako ih ojačati

Zašto se ljeti nokti ljušte i lome i kako ih ojačati

Zašto se ljeti nokti ljušte i lome i kako ih ojačati
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 01.08.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Kada se na plaži štitimo od svih nezdravih faktora na naše tijelo, rijetko kada pomislimo na nokte. Zaštitu protiv sunca nanosimo na cijelu kožu i često zaboravimo da izgorjeti može koža ispod nokta, kao što se i sama kutikula može oštetiti. No, postoji još jedna stvar na plaži koja bi mogla zdravlje nokta dovesti u pitanje.

Prema doktorici medicine i stručnjakinji za nokte, Dani Stern, nokat upija do čak 1000 puta više nego koža, što znači da prevelika izloženost vodi može oslabjeti vaše nokte i uzrokovati ljuštenje i lomljenje, prenosi wellandgood.

Zamislite svoje nokte kao male spužvice. Kada neka kemijska tekućina uđe u stanice nokta, te stanice se šire, a zatim nakon uranjanja u vodu, ponovno skupljaju. Ovaj proces dodatno opterećuje nokte pa ih znatno oslabljuje. Također, svaki nokat koji je dulje vrijeme uronjen u vodu postat će vrlo mekan, što može dovesti do još većeg stanjivanja.

Kako ojačati nokte?

Iako vas svaka vrsta aktivnosti vezana uz vodu (tuširanje, pranje ruku i posuđa) može izložiti pucanju, prema dermatologinji Naani Boakye, stvari se pogoršavaju ljeti kada se izloženost vodi višestruko povećava zahvaljujući kupanju u moru ili na bazenima. Iz tog razloga, mogli biste vidjeti promjene tijekom ljetnih mjeseci.

Na isti način na koji biste željeli kontinuirano hidratizirati i liječiti oštećenu kosu, trebali biste održavati, hidratizirati i zaštititi svoju kutikulu tijekom cijele godine. Dr. Stern predlaže kratke nokte (tako da ima manje površine za upijanje vode), hidratiziranje zanoktica prije i nakon izlaganja vodi i korištenje hidratantnih odstranjivača laka bez acetona. Dermatologinja Boakye također preporučuje redovitu upotrebu nemasnih krema za ruke nakon svakog pranja (ili nanošenja dezinficijensa za ruke) i prije spavanja. Postoje i drugi zaštitni proizvodi, poput maslinovog i kokosovog ulja.

Redovitim hidratiziranjem i njegom noktiju tijekom cijele godine, možete se pripremiti za dodatnu izloženost vodi tijekom ljeta i smanjiti štetu na svojim već zdravim noktima.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti