Kojim izjavama će vas manipulator izludjeti?

Kojim izjavama će vas manipulator izludjeti?

Kojim izjavama će vas manipulator izludjeti?
  • Objavljeno: Subota, 16.07.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Manipulirati znači kontrolirati ili „igrati“ se na često nepošten i podmukao način kako bismo bili u prednosti u odnosu na druge. Manipulatori su vješti i znaju se poigrati tuđim emocijama na mnogo načina. Oni brinu o svojoj dobiti bez obzira kako će to utjecati na ostale.

Najčešće žrtve manipulatora su osobe s manjkom samopouzdanja i radi toga lakše prihvaćaju njihove sugestije. Manipulatori obično imaju isti ili sličan pristup svojim žrtvama i često koriste iste fraze kako bi ostvarili svoje ciljeve. Predstavljamo vam 5 fraza manipulatora na koje žrtve najčešće nasjednu:

1. Nisi razumjela/razumio što sam rekao

To je uobičajena fraza koju izgovora manipulator kada je "uhvaćen" u činu ili radi nešto varljivo. Kada se to dogodi, oni će okrenuti krivnju na vas kako biste posumnjali u sebe. Manipulatori su izvrsni u stvaranju negativnih emocija kod sugovornika i to ih često izrazito veseli. Ako naiđemo na nekoga tko neprestano izgovara ovu rečenicu, opravdano možemo sumnjati da smo naišli na manipulatora.

Saznajte kako prepoznati pokušaje manipulacije!

2. Ponašaš se ludo/iracionalno/nelogično

Svrha ove izjave je stvoriti osjećaj sumnje ili zbunjenosti. Razlika od prve izjave jest u tome što je ovo izravan napad na vaše mentalne sposobnosti. Osoba ne proziva sugovornika ludim, osim ako ga želi povrijediti.

3. Previše si osjetljiva/osjetljiv

Ne niste, vi ste logični. Što je tim izrazom postignuto? Prilično jednostavno, to opet stvara sumnju. Čak i ako je netko zaista osjetljiv, ne mora se osjećati krivim. Nažalost, osjetljivi ljudi su oni koji često padaju u zamku manipulatora. Osjetljive osobe će pritom vrlo vjerojatno pomno ispitati svoje misli i akcije. To je ono što manipulator želi od vas. Ispitati i natjerati vas da priznate poraz. Nemojte dopustiti da se to dogodi!

4. Ne želim dramu

Da, žele. U stvari, serijski manipulatori napreduju na takav način. Manipulatori ne dramatiziraju u fizičkom smislu. Oni ne sliježu ramenima, ne uzdišu teško ili govore glasno. Oni vole dramu na suptilniji način. U ovakvim situacijama, manipulator opet traži od vas da preispitate svoje postupke.

Saznajte kako se zaštititi od emocionalne manipulacije!

5. Previše razmišljaš

Razmišljate li zaista previše, u ovom slučaju je to pozitivna stvar. Možete postupiti racionalnije, odbijajući psihološke trikove koje koristi manipulator. Ako ste osoba koja je bila žrtva manipulacije, zasigurno ste osjetili sumnju i povrijeđenost. Zapamtite da je s vama sve u redu i ubuduće pokušajte na vrijeme otkriti manipulatora.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti