Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kojim izjavama će vas manipulator izluditi?

Kojim izjavama će vas manipulator izluditi?

Kojim izjavama će vas manipulator izluditi?
  • Objavljeno: Petak, 02.09.2016.
  • Broj pregleda: 2.111
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Manipulirati znači kontrolirati ili „igrati“ se na često nepošten i podmukao način kako bismo bili u prednosti u odnosu na druge. Manipulatori su vješti i znaju se poigrati tuđim emocijama na mnogo načina. Oni brinu o svojoj dobiti bez obzira kako će to utjecati na ostale.

Najčešće žrtve manipulatora su osobe s manjkom samopouzdanja i radi toga lakše prihvaćaju njihove sugestije. Manipulatori obično imaju isti ili sličan pristup svojim žrtvama i često koriste iste fraze kako bi ostvarili svoje ciljeve. Predstavljamo vam 5 fraza manipulatora na koje žrtve najčešće nasjednu:

1. Nisi razumjela/razumio što sam rekao

To je uobičajena fraza koju izgovora manipulator kada je "uhvaćen" u činu ili radi nešto varljivo. Kada se to dogodi, oni će okrenuti krivnju na vas kako biste posumnjali u sebe. Manipulatori su izvrsni u stvaranju negativnih emocija kod sugovornika i to ih često izrazito veseli. Ako naiđemo na nekoga tko neprestano izgovara ovu rečenicu, opravdano možemo sumnjati da smo naišli na manipulatora.

Saznajte kako prepoznati pokušaje manipulacije!

2. Ponašaš se ludo/iracionalno/nelogično

Svrha ove izjave je stvoriti osjećaj sumnje ili zbunjenosti. Razlika od prve izjave jest u tome što je ovo izravan napad na vaše mentalne sposobnosti. Osoba ne proziva sugovornika ludim, osim ako ga želi povrijediti.

3. Previše si osjetljiva/osjetljiv

Ne niste, vi ste logični. Što je tim izrazom postignuto? Prilično jednostavno, to opet stvara sumnju. Čak i ako je netko zaista osjetljiv, ne mora se osjećati krivim. Nažalost, osjetljivi ljudi su oni koji često padaju u zamku manipulatora. Osjetljive osobe će pritom vrlo vjerojatno pomno ispitati svoje misli i akcije. To je ono što manipulator želi od vas. Ispitati i natjerati vas da priznate poraz. Nemojte dopustiti da se to dogodi!

4. Ne želim dramu

Da, žele. U stvari, serijski manipulatori napreduju na takav način. Manipulatori ne dramatiziraju u fizičkom smislu. Oni ne sliježu ramenima, ne uzdišu teško ili govore glasno. Oni vole dramu na suptilniji način. U ovakvim situacijama, manipulator opet traži od vas da preispitate svoje postupke.

Saznajte kako se zaštititi od emocionalne manipulacije!

5. Previše razmišljaš

Razmišljate li zaista previše, u ovom slučaju je to pozitivna stvar. Možete postupiti racionalnije, odbijajući psihološke trikove koje koristi manipulator. Ako ste osoba koja je bila žrtva manipulacije, zasigurno ste osjetili sumnju i povrijeđenost. Zapamtite da je s vama sve u redu i ubuduće pokušajte na vrijeme otkriti manipulatora.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti