Upozorenje prije odmora: na što paziti prije nego krenete na put

Upozorenje prije odmora: na što paziti prije nego krenete na put

Upozorenje prije odmora: na što paziti prije nego krenete na put
  • Objavljeno: Petak, 15.07.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Sezona najvećih gužvi na cestama je krenula. Putovanja na more, uz ionako već nepodnošljive vrućine, znaju biti izrazito izazovna, pogotovo kada putujemo s cijelom obitelji.

Odlazak na godišnji odmor mogao bi biti problematičan iz niza razloga. Svi bismo htjeli što prije doći do željenog odredišta i sunčati se na plaži dok jedemo lubenicu. S druge strane, mnogi će se uputiti na more odmah nakon posla kako bi što više dana proveli sa svojim voljenim ljudima. Tada, zbog umora, može doći do precijenjenosti vlastite koncentracije.

Na put nikada ne smijete krenuti umorni. Uz to, možete naići na zaista veliku gužvu na cesti, zbog čega često dolazi do stvaranja nervoze. Iz navedenih razloga, bitno je paziti na sigurnost u prometu kako bi vaše putovanje prošlo u najboljem redu, a u nastavku pročitajte kako osigurati najveću opreznost za tih nekoliko sati.

1. Alkohol - nikako!

Alkohol je jedan od glavnih uzroka nesreća na cesti, a ponekad i „samo“ jedna čašica može biti kobna. Nikada nemojte konzumirati alkohol ako vozite ili planirate voziti, prenosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

2. Prilagodite brzinu

Maksimalno povećajte oprez. Vožnja zahtijeva visoku razinu koncentracije, a posebno kad je promet gušći nego inače. Držite siguran razmak od drugih vozila, uvijek najavite svoju kretnju i vozite prema propisanim ograničenjima. Poseban oprez nužan je u slučaju prve kiše nakon duljeg perioda ljetne suše jer su ceste tada vrlo skliske i opasne.

3. Koristite sigurnosni pojas

Sigurnosni pojas trebali bi koristiti svi koji se nalaze u automobilu - on doslovno spašava živote! Ako su u vozilu i djeca, dobro provjerite jesu li ispravno vezana u svojim sjedalicama ili na stražnjem sjedalu - ako su viša od 135 cm.

4. Ne koristite mobitel u vožnji

Korištenje mobitela u vožnji također je jedan od glavnih uzroka prometnih nesreća. Čak i ako koristite prihvatljivo rješenje poput „handsfree“ upravljanja ili bluetooth slušalica, svedite to na minimum. I najmanja distrakcija može biti kobna.

5. Na put krećite odmorni i radite potrebne pauze

Iako možda želite što prije stići do svog odredišta, na put uvijek krenite odmorni. Izbjegavajte kretati odmah nakon posla kako biste „uštedjeli“ vrijeme.

Nemojte se forsirati i nastojati veliku kilometražu prijeći „u komadu“. Zaustavite se na nekom odmaralištu, više puta ako je potrebno, okrijepite se i nastavite vožnju tek kad ste se uvjerili da se osjećate dobro i odmorno.

6. Planirajte svoje putovanje (rutu)

Uzimajući u obzir velike gužve za vrijeme ljetnih mjeseci, dobar plan putovanja dobro će vam doći. Istražite koje su najbolje i najsigurnije rute te u obzir uračunajte vrijeme koje ćete provesti u koloni. Osim toga, pobrinite se da u vozilu imate dovoljno tekućine kako biste se u svakom trenutku mogli osvježiti – to je posebno korisno ako zapnete u koloni.

7. Posebno oprezni budite ako su djeca s vama u vozilu

Dobro provjerite jesu li sjedalice dobro postavljene, odnosno da djeca koja sjede na stražnjem sjedalu koriste sigurnosni pojas. Također, ni u kojem slučaju ne ostavljajte djecu u zatvorenom automobilu, čak ni uz otvoren prozor.

8. Provjerite tehničku ispravnost vozila

Osim svih navedenih savjeta i pravila sigurnosti u prometu, važno je, posebno uoči putovanja, provjeriti sve tehničke detalje vozila – od kočnica i akumulatora, preko kvalitete ulja, guma i ispravnosti njihove rotacije pa sve do kutije za prvu pomoć, trokuta i reflektirajućeg prsluka.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti