Koliko je zdravo ujutro piti sok od naranče?

Koliko je zdravo ujutro piti sok od naranče?

Koliko je zdravo ujutro piti sok od naranče?
  • Objavljeno: Četvrtak, 17.02.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ako mislite da jutarnja porcija soka od naranče može potaknuti vaše zdravlje, trebate se upoznati s rezultatima istraživanja koji su objavljeni u časopisu Appetite. Znanstvenici su ustanovili da učestala konzumacija voćnih sokova povećava rizik od nastanka bolesti srca i moždanog udara.

Isprobajte 3 jednostavna recepta s narančom!

Znanstvenici iz Australije su proveli ovo istraživanje kako bi ustanovili mogu li prirodni voćni sokovi poboljšati ili pogoršati zdravlje. Iako su prirodni voćni sokovi uvijek bolji izbor od umjetno zaslađenih i gaziranih sokova, ponekad su štetni.

Za razliku od samog voća, sokovi neće dati osjećaj sitosti jer ne sadrže vlakna. Stoga je jako jednostavno unijeti veći broj kalorija nego kada jedete cjelovito svježe voće.

U istraživanju je sudjelovalo 160 zdravih odraslih osoba. Sudionici su trebali ispuniti upitnik koji je sadržavao pitanja o njihovim prehrambenim navikama. Znanstvenici su potom sudionicima mjerili razinu krvnog tlaka.

Rezultati istraživanja su pokazali da osobe, koje su svakodnevno konzumirale voćni sok imaju veći rizik od nastanka visokog krvnog tlaka, u odnosu na svoje vršnjake koji su voćni sok pili povremeno ili rijetko.

No, rezultate istraživanja još uvijek ne trebamo uzimati u obzir kod uvođenja zdravih prehrambenih navika jer je uzorak sudionika bio mali i znanstvenici nisu u obzir uzeli druge faktore, osim prehrambenih navika.

Saznajte zašto su naranče bolje od vitaminskih dodataka!

Ipak, trebate shvatiti da voćni sokovi također sadrže kalorije. Oko 250ml soka od naranče sadrži 80 kalorija. Uz te kalorije ne dolaze spojevi koji nas čine sitima, kao što je to kod cjelovitog voća pa je gotovo uvijek bolji izbor preskočiti sokove.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti