Konzumiranje piva povezano s psorijazom kod žena

Konzumiranje piva povezano s psorijazom kod žena

Konzumiranje piva povezano s psorijazom kod žena
  • Objavljeno: Srijeda, 22.09.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nova istraživanja pokazuju da ako pijete puno piva, mogli biste si povećati rizik od razvoja psorijaze.

Istraživači na fakultetu medicine na Harvardu, pregledali su podatke od više od 80.000 žena koje su vodile analizu unosa alkohola između 1991. i 2005. godine. One koje su pile više od 5 piva tjedno imale su 1,8 puta veću vjerojatnost za razvoj novih slučajeva psorijaze od onih koje su se u potpunosti suzdržavale od alkohola.

Simptomi psorijaze uključuju crvene mrlje na koži koje podsjećaju na ljuske te ponekad i artritis. U jednom istraživanju dvije trećine žena s bolešću, izjavile su kako bolest negativno utječe na njihovo emocionalno stanje.

Liječnici već dugo sumnjaju na moguću vezu između psorijaze i konzumacije alkohola. Prema istraživanju, „osobe s psorijazom piju više alkohola nego pojedinci koji ne boluju od psorijaze, a unos alkohola može samo pogoršati stanje."

No vino i žestoka alkoholna pića nisu imali tako velik utjecaj na žene kao pivo. Istraživači sumnjaju kako je okidač možda ječam, jer je psorijaza još prije povezana s osjetljivošću na gluten.

Studija je „intrigantna, ali i ograničena", objašnjava stručnjak za psorijazu Gerald G. Krueger, profesor sa Sveučilišta u Utahu. No prvo želi vidjeti još istraživanja prije nego što se počne preporučivati ženama kako trebaju promijeniti svoje navike pijenja piva.

„Ako imate genetske predispozicije za psorijazu, kao što znamo da pušenje i pretilost povećava opasnost," zaključuje profesor. „Izbjegavanje tih navika je puno važnije od par pivi tjedno."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti