Roditelji će dobiti minijaturni tester na narkotike

Roditelji će dobiti minijaturni tester na narkotike

Roditelji će dobiti minijaturni tester na narkotike
  • Objavljeno: Četvrtak, 23.09.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Priručni test namijenjen roditeljima koji žele analizirati slinu svoje djece na kanabis i kokain za dvije bi godine trebao doći na tržište. Prodavat će se po cijeni od 1,50 britanskih funti te dati točne rezultate u roku od pet minuta.

Vantix biosensor za male novce i u kratkom vremenu pokazuje uzima li osoba narkotike, najavljuju britanski znanstvenici koji su ga osmislili za potrebe prometne policije, a sad ga dorađuju za šire tržište.

Naprava slična testovima za trudnoću prodavat će se po cijeni od 1,50 britanskih funti te dati točne rezultate u roku od pet minuta.

Kevin Auton iz Universal Sensors priznaje da bi test mogao izazvati rasprave o privatnosti i imati druge implikacije u društvu, no budući da mnogi roditelji u SAD-u već uzimaju uzorke kose i sline svoje djece i šalju na laboratorijsku analizu smatra da je priručni test vrlo praktičan.

Senzor bi imao 5 mm čip utisnut na plastičnu podlogu. Na površini čipa su antitijela koja reagiraju na određene kemikalije - kao što je THC molekula iz kanabisa. Ako antitijelo na čipu dođe u kontakt s traženom kemikalijom dolazi do električnog impulsa i upali se svjećica na testu.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti