Kozje mlijeko gotovo hranjivo kao ljudsko mlijeko

Kozje mlijeko gotovo hranjivo kao ljudsko mlijeko

Kozje mlijeko gotovo hranjivo kao ljudsko mlijeko
  • Objavljeno: Nedjelja, 22.05.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Kozje mlijeko ima mnogo hranjivih tvari koje ga čine sličnim ljudskom mlijeku.

Istraživači sa Sveučilišta u Granadi, koordinirani od strane prof. Margarite Sanchez Campos, dokazali su kako kozje mlijeko ima prehrambene karakteristike korisne za zdravlje.

Redovita konzumacija kozjeg mlijeka od strane pojedinaca s anemijom zbog manjka željeza, poboljšava njihov oporavak zato jer poboljšava nutritivno korištenje željeza i regeneraciju hemoglobina.

Istraživači su otkrili kako kozje mlijeko ima puno hranjivih tvari, kao recimo kazein, što ga čini sličnim ljudskom mlijeku.

Ono sadrži manje kazeina alfa 1, baš kao i majčino mlijeko, a ono je odgovorno za većinu alergija na kravlje mlijeko. Baš zbog toga je kozje mlijeko hipoalergijsko.

„Iz tog razloga, u nekim zemljama se koristi kao osnova za razvoj dojenačke formule umjesto kravljeg mlijeka," objašnjava Sanchez Campos, a prenosi Top News.

Osim toga, još jedna prednost je da sadrži značajnu količinu oligosaharida sa sličnim sastavom kao u ljudskom mlijeku. Ovi spojevi dolaze do debelog crijeva neprobavljeni i djeluju kao prebiotici, drugim riječima, oni pomažu u razvijanju probiotičke flore koja se bori s patogenom bakterijskom florom te ju tako i uništava.

Slično tome, kozje mlijeko sadrži manji udio laktoze od kravljeg mlijeka, točnije oko 1 posto manje, a pošto ga je lakše probaviti, osobe s netolerancijom na ovaj mliječni šećer zato mogu tolerirati kozje mlijeko.

Istraživači tvrde kako je kozje mlijeko bogato kalcijem i fosforom, također je dosta biodostupno te favorizira depoziciju u organskoj matrici kostiju, što dovodi do poboljšanja u koštanim parametrima.

Ono također ima više cinka i selena, koji su neophodni mikronutrijenti koji doprinose antioksidantnoj obrani te za prevenciju od neurodegenerativnih bolesti.

Zbog svih tih razloga, znanstvenici smatraju kako se kozje mlijeko može smatrati prirodnom funkcionalnom hranom, a njegova redovita konzumacija bi se trebala promicati među stanovništvom.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti