Želite doći u formu? Počnite trčati unatrag!

Želite doći u formu? Počnite trčati unatrag!

Želite doći u formu? Počnite trčati unatrag!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 23.05.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

 

Najnovije istraživanje predlaže kako vas trčanje unatrag može dovesti u bolju formu nego trčanje unaprijed.

Unatoč svom trenutnom statusu, trčanje unatrag nije ništa novo. Nastala je kao aktivnost još 1970-ih, kada su ga sportski liječnici počeli preporučivati ozlijeđenim sportašima.

Fizioterapeuti ju jako odobravaju, zato jer trčanje unatrag smanjuje pritisak na zglobove. Često se preporučuje za rehabilitaciju koljena ili zbog problema s leđima.

Sve u svemu, mnogi stručnjaci kažu kako je ono učinkovitiji način brzog dolaska u formu, prenosi Top News.

Istraživanje sa South Africa's Stellenbosch University-a, je pokazalo kako tehnika poboljšava kardiovaskularne sposobnosti. Istraživači su promatrali učinke na studenticama koje su imale program da kroz šest tjedana, po tri puta tjedno trče unatrag te su ih usporedili s grupom koja je nastavila sa svojim redovitim djelatnostima.

Na kraju istraživanja, kod „obrnutih" trkača je utvrđeno značajno smanjenje potrošnje kisika, što znači da su postigli veću aerobnu formu, te da su prosječno izgubili 2,5 posto masnog tkiva.

James Bamber, organizator natjecanja trčanja unatrag u Ujedinjenom Kraljevstvu, kaže kako postoje i druge suptilne prednosti.

„Zato što se dočekujete i odgurujete s prednjim dijelom stopala, vaši palčevi se dosta ojačaju, što vam opet pomaže za dobro držanje."

„Ono poboljšava koordinaciju, te je dokazano da pomaže u razvoju boljeg kognitivnog funkcioniranja te bržih reakcija."

Bamber tvrdi kako trčanje jednog atletskog kruga unatrag pruža ekvivalent forme trčanja šest krugova unaprijed te da 100 koraka unatrag proizvodi iste pogodnosti kao i 1.000 koraka unaprijed.

 

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti