Krumpir ipak ne uzrokuje dijabetes

Krumpir ipak ne uzrokuje dijabetes

Krumpir ipak ne uzrokuje dijabetes
  • Objavljeno: Četvrtak, 22.11.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Centar za preliminarna istraživanja iz San Diega objavio je rezultate istraživanja koje pokazuje kako navika jedenja krumpira (pečenog, kuhanog ili pire krumpira) nije povezana s razvojem pretilosti, dijabetesa tipa 2 ili povišene razine C reaktivnog proteina (CRP) koji ukazuje na sustavne upale.

Ta su saznanja ispravna, pod uvjetom da su ostali faktori, poput dobi, spola, rase ili stupnja educiranosti, uzeti u obzir i kontrolirani. Naime, prijašnje su studije zanemarile utjecaj demografskih faktora koji su mogli utjecati, pa čak i zbuniti istraživače.

"Jedna od postavki ovog istraživanja bila je pretpostavka da demografski faktori - prvenstveno (socio)ekonomski status, mogu utjecati na konzumaciju krumpira, ali i pojave pretilosti i dijabetesa. Zato smo ih posebno kontrolirali", rekao je Adam Drewnowski, dr. filozofije, profesor epidemiologije i voditelj programa nutricionističkih znanosti na Sveučilištu u Washingtonu. 

Dr. Drewnowski i njegovi suradnici su ispitali i analizirali dnevni unos hrane i zdravstvene kartone na uzorku od 5800 odraslih osoba u dva vremenska perioda (od 2003. do 2004. godine i od 2005. do 2006. godine).

Nakon što su uzeli u obzir i demografske varijable, istraživači nisu pronašli nikakvu vezu između učestalosti konzumacije krumpira i pretilosti, dijabetesa ili povišene razine C reaktivnog proteina.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti