Ovaj začin može uzrokovati oštećenje jetre, sugerira nedavna studija

Ovaj začin može uzrokovati oštećenje jetre, sugerira nedavna studija

Ovaj začin može uzrokovati oštećenje jetre, sugerira nedavna studija
  • Objavljeno: Petak, 18.11.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123rf

Kategorija: Zanimljivosti

Kurkuma je jedan od najpoznatijih začina u svijetu. Možete je konzumirati na različite načine, a samo mala količina ovog začinskog bilja dovoljna je da obogati okus vaših salata, umaka, juha ili variva.

Ipak, iako ima dugu povijest korištenja u prehrani te se spominje kao začin ljekovitih svojstava, kurkuma može negativno utjecati na zdravlje jetre, piše Eatthis.

Znanstvenci su proveli istraživanje, tijekom deset godina, u kojem su pronašli 16 slučajeva oštećenja jetre povezanih s kurkumom, a koja su okarakterizirana kao umjerena do teška.

Također, dr. Paul Kwo, direktor hepatologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Stanford, rekao je da postoji malo istraživanja o interakcijama ne samo između dodataka prehrani i lijekova na recept, već i između različitih sastojaka u dodacima. Ljekarnici provjeravaju ima li interakcija između različitih lijekova, poput antibiotika i lijekova za krvni tlak, ali znanstvenici obično ne dokumentiraju dodatke koje ljudi uzimaju, rekao je dr. Kwo za Insider.

Osim ovog istraživanja, bilo je još nekoliko slučajeva kod odraslih osoba u kojima su istraživači procijenili konzumiranje kurkume kao potencijalno štetno za jetru. S obzirom na rezultate, znanstvenici su najavili kako će nastaviti istraživanja i otkriti zašto kurkuma uzrokuje zdravstvene probleme.

Iako se nalazi ove studije mogu činiti marginalnima, sklonost kurkume da eventualno dovede do oštećenja jetre nije za odbaciti, piše Eatthis te navodi dva odvojena slučaja koja su objavljena u International Medical Case Reports Journalu 2021. godine.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti