Znate li zašto trebate češće jesti kupus?

Znate li zašto trebate češće jesti kupus?

Znate li zašto trebate češće jesti kupus?
  • Objavljeno: Četvrtak, 17.11.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Kupus ili zelje jedna je od najzdravijih namirnica općenito. Samo 1/2 šalice kuhanog kupusa je dovoljno da zadovoljite oko 47% dnevne potrebe za vitaminom C. Kupus ima nisku kalorijsku vrijednost, a dobar je izvor dijetalnih vlakana.

Pola šalice kuhanog kupusa će vam osigurati 102% vitamina K, 8% mangana, 6% folne kiseline od preporučene dnevne vrijednosti. U sastavu kupusa također pronalazimo kalcij, kalij i tiamin, kao i vitamin B6.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da povećanjem unosa kupusa možete smanjiti rizik od nastanka niza bolesti i poremećaja, uključujući pretilost, dijabetes tipa 2 i srčane bolesti.

U nastavku pročitajte 3 razloga zašto je kupus toliko dobar za zdravlje!

1. Sudjeluje u prevenciji raka

Kupus sadrži sulforafan, spoj za kojega su istraživanja pokazala da smanjuje rizik od nastanka kancerogenih stanica. Pokazao se učinkovitim u prevenciji raka kože, raka prostate, raka jednjaka i gušterače. Jedno istraživanje je pokazalo da apigenin, prirodni aktivni sastojak kojega pronalazimo u sastavu kupusa može spriječiti daljnje širenje stanica raka.

2. Štiti zdravlje srca

Istraživanja su potvrdila da se svakodnevnom konzumacijom kupusa može smanjiti rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Razlog tomu je što kupus sudjeluje u prevenciji nakupljanja plaka u krvnim žilama, regulaciji krvnog tlaka i kolesterola.

3. Jača imunitet

Kiseli kupus, kao i druge fermentirane namirnice, potiču rad probavnog sustava. To znači da će probavni sustav apsorbirati više hranjivih spojeva, uključujući vitamine i minerale, što je neophodno za pravilan rad imunološkog sustava. Dosadašnja istraživanja su pokazala da je rad probavnog sustava direktno povezan s radom imunološkog sustava.

Kako pripremati kupus?

Prilikom kupovine, odaberite onu glavicu kupusa koja je čvrsta i teška. Svježi kupus možete u hladnjaku držati do dva tjedna. Postoje brojni recepti s kupusom, a može se jesti sirov, kuhan, distan ili pečen. Kada pripremate kupus, pazite ga previše ne obradite termički, jer će tako izgubiti svoja nutritivna svojstva i osloboditi neugodan miris. Što se kupus dulje kuha, to je njegov miris intenzivniji.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti