Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Detoksikacija jetre biljem

Detoksikacija jetre biljem

Detoksikacija jetre biljem
  • Objavljeno: Srijeda, 14.01.2015.
  • Broj pregleda: 5.216
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Jetra je nakon srca organ koji obavlja najviše tjelesnih funkcija. Stres, nezdrava prehrana i prekomjerno uzimanje lijekova su najčešći uzročnici otežanog rada jetre. Problemi s radom jetre mogu utjecati na pamćenje, spavanje, rad štitnjače i tjelesnu težinu. Jetra sudjeluje u nizu tjelesnih funkcija.

Cirkulacija

Jetra je odgovorna za dotok krvi prema svakoj stanici u tijelu. Svaki dio tijela ovisi o radu jetre i njezinom utjecaju na cirkulaciju.

Metabolizam

Ugljikohidrati, proteini, lipidi, minerali i vitamini su spojevi čiju razgradnju i apsorpciju uvelike kontrolira jetra.

Zaštita i detoksikacija

Jetra je zaslužna za uklanjanje štetnih tvari iz krvi i detoksikaciju tijela od otrova. Također štiti od slobodnih radikala.

Proizvodnja

Jetra sudjeluje u proizvodnji uree, glikogena i koagulirajućih proteina krvi. Također sudjeluje u kontroli proizvodnje crvenih krvnih stanica.

Regulacija hormona

Jetra je zaslužna za kontrolu razine estrogena i androgena. To su hormoni koji potiči podjelu stanica i previsoka ili preniska razina estrogena ili androgena može uzrokovati probleme sa zdravljem, ali i nastanak raka.

Postoje namirnice koje mogu pomoći u detoksikaciji jetre i na taj način poboljšati njezin rad. Detoksikacija jetre je nešto što vam treba biti na umu svaki dan. Uvođenjem ovih namirnica u svakodnevnu prehranu ćete definitivno poboljšati rad jetre.

Korijen cikorije

Cikorija je biljka koja pomaže u čišćenju jetre. Drevni rimski, perzijski, arapski i indijski liječnici su koristili lišće i korijen cikorije za liječenje bolesti jetre, žučnog mjehura, mokraćnih kamenaca, zatvora, probavnih smetnji, depresije i glavobolje.

Korijen maslačka

Korijen maslačka stimulira tok žuči iz jetre. Maslačak se često koristi u liječenju masne jetre, ciroze, akni, regulaciju estrogena i ublažavanje simptoma PMS - a.

Kurkuma

Ovaj začin je odličan u zaštiti jetre. Neće samo potaknuti oslobađanje enzima odgovornih za uklanjanje toksina, već će pomoći i u prevenciji kancerogenih stanica.

Menta

Ova biljka stimulira protok žuči i opušta žučne kanale. Na taj način pomaže u razbijanju masnoće. Također će pomoći u regulaciji razine kolesterola, što će olakšati filtriranje toksina. Također pomaže u prevenciji bubrežnih kamenaca i potiče rad probave.

Artičoka

Ova biljka također potiče proizvodnju i protok žuči. Pomaže u sprečavanju žučnih kamenaca, a može dramatično ublažiti simptome žutice. Najčešće se koriste suhi listovi i cvjetni pupovi artičoke.

Repa

Repa je odličan izvor antioksidanata, vitamina B i betalaina. Kada je riječ o jetri, pomaže filtriranje toksina. Neka istraživanja su pokazala da repa može pomoći u liječenju i ublažavanju simptoma bolesti jetre.

Zeleni čaj

Ako još niste uveli zeleni čaj u svakodnevnu prehranu, krajnje vrijeme je da ga uvedete. Može ublažiti oštećenja jetre uzrokovana alkoholom. Zeleni čaj sadrži antioksidante katehine koji mogu pomoći u poboljšanju ukupne funkcije jetre.

Češnjak

Poboljšava zdravlje na razne načine. Pomaže u prevenciji raka i dobro je poznat po svojoj sposobnosti čišćenja jetre. Sadrži spojeve koji potiču oslobađanje enzima koji sudjeluju u uklanjanju toksina iz jetre.

Biljni pelinkovac

Gorak okus potiče probavne procese, uključujući i proizvodnju žuči. Na taj način će poboljšati izlučivanje toksina iz jetre, ali i cjelokupnog probavnog sustava.

Sok od limuna

Veliki broj ljudi započinje dan ispijanjem tople vode s limunom. To je odličan način da stimulirate rad jetre. Također je dobro za osobe koje imaju usporen probavni sustav.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije