Detoksikacija jetre biljem

Detoksikacija jetre biljem

Detoksikacija jetre biljem
  • Objavljeno: Srijeda, 14.01.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Jetra je nakon srca organ koji obavlja najviše tjelesnih funkcija. Stres, nezdrava prehrana i prekomjerno uzimanje lijekova su najčešći uzročnici otežanog rada jetre. Problemi s radom jetre mogu utjecati na pamćenje, spavanje, rad štitnjače i tjelesnu težinu. Jetra sudjeluje u nizu tjelesnih funkcija.

Cirkulacija

Jetra je odgovorna za dotok krvi prema svakoj stanici u tijelu. Svaki dio tijela ovisi o radu jetre i njezinom utjecaju na cirkulaciju.

Metabolizam

Ugljikohidrati, proteini, lipidi, minerali i vitamini su spojevi čiju razgradnju i apsorpciju uvelike kontrolira jetra.

Zaštita i detoksikacija

Jetra je zaslužna za uklanjanje štetnih tvari iz krvi i detoksikaciju tijela od otrova. Također štiti od slobodnih radikala.

Proizvodnja

Jetra sudjeluje u proizvodnji uree, glikogena i koagulirajućih proteina krvi. Također sudjeluje u kontroli proizvodnje crvenih krvnih stanica.

Regulacija hormona

Jetra je zaslužna za kontrolu razine estrogena i androgena. To su hormoni koji potiči podjelu stanica i previsoka ili preniska razina estrogena ili androgena može uzrokovati probleme sa zdravljem, ali i nastanak raka.

Postoje namirnice koje mogu pomoći u detoksikaciji jetre i na taj način poboljšati njezin rad. Detoksikacija jetre je nešto što vam treba biti na umu svaki dan. Uvođenjem ovih namirnica u svakodnevnu prehranu ćete definitivno poboljšati rad jetre.

Korijen cikorije

Cikorija je biljka koja pomaže u čišćenju jetre. Drevni rimski, perzijski, arapski i indijski liječnici su koristili lišće i korijen cikorije za liječenje bolesti jetre, žučnog mjehura, mokraćnih kamenaca, zatvora, probavnih smetnji, depresije i glavobolje.

Korijen maslačka

Korijen maslačka stimulira tok žuči iz jetre. Maslačak se često koristi u liječenju masne jetre, ciroze, akni, regulaciju estrogena i ublažavanje simptoma PMS - a.

Kurkuma

Ovaj začin je odličan u zaštiti jetre. Neće samo potaknuti oslobađanje enzima odgovornih za uklanjanje toksina, već će pomoći i u prevenciji kancerogenih stanica.

Menta

Ova biljka stimulira protok žuči i opušta žučne kanale. Na taj način pomaže u razbijanju masnoće. Također će pomoći u regulaciji razine kolesterola, što će olakšati filtriranje toksina. Također pomaže u prevenciji bubrežnih kamenaca i potiče rad probave.

Artičoka

Ova biljka također potiče proizvodnju i protok žuči. Pomaže u sprečavanju žučnih kamenaca, a može dramatično ublažiti simptome žutice. Najčešće se koriste suhi listovi i cvjetni pupovi artičoke.

Repa

Repa je odličan izvor antioksidanata, vitamina B i betalaina. Kada je riječ o jetri, pomaže filtriranje toksina. Neka istraživanja su pokazala da repa može pomoći u liječenju i ublažavanju simptoma bolesti jetre.

Zeleni čaj

Ako još niste uveli zeleni čaj u svakodnevnu prehranu, krajnje vrijeme je da ga uvedete. Može ublažiti oštećenja jetre uzrokovana alkoholom. Zeleni čaj sadrži antioksidante katehine koji mogu pomoći u poboljšanju ukupne funkcije jetre.

Češnjak

Poboljšava zdravlje na razne načine. Pomaže u prevenciji raka i dobro je poznat po svojoj sposobnosti čišćenja jetre. Sadrži spojeve koji potiču oslobađanje enzima koji sudjeluju u uklanjanju toksina iz jetre.

Biljni pelinkovac

Gorak okus potiče probavne procese, uključujući i proizvodnju žuči. Na taj način će poboljšati izlučivanje toksina iz jetre, ali i cjelokupnog probavnog sustava.

Sok od limuna

Veliki broj ljudi započinje dan ispijanjem tople vode s limunom. To je odličan način da stimulirate rad jetre. Također je dobro za osobe koje imaju usporen probavni sustav.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije