Kvaliteta sna utječe na mušku plodnost

Kvaliteta sna utječe na mušku plodnost

Kvaliteta sna utječe na mušku plodnost
  • Objavljeno: Nedjelja, 06.11.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prema istraživanjima, premalo ili previše sna može utjecati na plodnost muškaraca. U istraživanju je sudjelovalo 790 parova. Promatrana je kvaliteta i duljina sna muškarca i povezanost sa smanjenom vjerojatnošću trudnoće. Dokazano je da je 8 sati sna optimalno za zdravlje čovjeka. Isto tako, dokazano je da muškarci koji spavaju manje od 6 ili više od 9 sati, imaju 42% manje šanse začeti dijete. Razlog se vjerojatno krije u hormonima. Testosteron je presudan za razmnožavanje, a većina testosterona se razvija tijekom sna.

Istraživanje je provedeno za vrijeme 6 menstrualnih ciklusa žena. Parovi su odgovarali na pitanja o spavanju i kvaliteti sna. Osobe koje su imale problema s nesanicom, imale su i manju vjerojatnost za začeće djeteta. Iako je istraživanje pokazalo povezanost između sna i plodnosti, ne može dokazati uzrok i učinak.

Isprobajte namirnice koje potiču plodnost!

U obzir je uzeta dob muškarca i žene, njihov indeks tjelesne mase, učestalost odnosa i drugi faktori koji mogu utjecati na plodnost. Loša kvaliteta i duljina sna mogu doprinijeti nezdravom načinu života i smanjenom libidu. Postoji vrlo malo podataka o tome kako nedostatak sna utječe na mušku plodnost, no znamo da stres, izazvan lošom kvalitetom sna, svakako utječe i na muškarce i na žene. Ovo istraživanje predlaže 7 do 9 sati sna muškarcima koji žele povećati svoju plodnost i šanse za začeće djeteta.

Druga istraživanja pokazuju da konzumiranje veće količine voća i povrća daje bolju kvalitetu sperme od mesa i masti. Na plodnost također može utjecati i debljina. Muškarci optimalne tjelesne težine su plodniji.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti