Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kvaliteta sna utječe na mušku plodnost

Kvaliteta sna utječe na mušku plodnost

Kvaliteta sna utječe na mušku plodnost
  • Objavljeno: Nedjelja, 06.11.2016.
  • Broj pregleda: 129
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prema istraživanjima, premalo ili previše sna može utjecati na plodnost muškaraca. U istraživanju je sudjelovalo 790 parova. Promatrana je kvaliteta i duljina sna muškarca i povezanost sa smanjenom vjerojatnošću trudnoće. Dokazano je da je 8 sati sna optimalno za zdravlje čovjeka. Isto tako, dokazano je da muškarci koji spavaju manje od 6 ili više od 9 sati, imaju 42% manje šanse začeti dijete. Razlog se vjerojatno krije u hormonima. Testosteron je presudan za razmnožavanje, a većina testosterona se razvija tijekom sna.

Istraživanje je provedeno za vrijeme 6 menstrualnih ciklusa žena. Parovi su odgovarali na pitanja o spavanju i kvaliteti sna. Osobe koje su imale problema s nesanicom, imale su i manju vjerojatnost za začeće djeteta. Iako je istraživanje pokazalo povezanost između sna i plodnosti, ne može dokazati uzrok i učinak.

Isprobajte namirnice koje potiču plodnost!

U obzir je uzeta dob muškarca i žene, njihov indeks tjelesne mase, učestalost odnosa i drugi faktori koji mogu utjecati na plodnost. Loša kvaliteta i duljina sna mogu doprinijeti nezdravom načinu života i smanjenom libidu. Postoji vrlo malo podataka o tome kako nedostatak sna utječe na mušku plodnost, no znamo da stres, izazvan lošom kvalitetom sna, svakako utječe i na muškarce i na žene. Ovo istraživanje predlaže 7 do 9 sati sna muškarcima koji žele povećati svoju plodnost i šanse za začeće djeteta.

Druga istraživanja pokazuju da konzumiranje veće količine voća i povrća daje bolju kvalitetu sperme od mesa i masti. Na plodnost također može utjecati i debljina. Muškarci optimalne tjelesne težine su plodniji.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti