Može li nedostatak sna potaknuti agresiju?

Može li nedostatak sna potaknuti agresiju?

Može li nedostatak sna potaknuti agresiju?
  • Objavljeno: Subota, 05.11.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Svakome treba kvalitetan san. Iako postoje različite teorije o tome zašto smo razvili sposobnost spavanja, bit je u tome da san čisti mozak od otrova, odmara i regenerira, i pomaže mozgu.

Za ljude koji nemaju adekvatnu količinu sna (od 7 do 9 sati), posljedice mogu biti teške. Iako svi pate od povremene nesanice, istraživanja pokazuju da dugoročan nedostatak sna može dovesti do narušenog rasuđivanja, gubitka emocionalne kontrole, smanjena mentalne fleksibilnosti i psihotičnih simptoma. Nesanica je povezana i s industrijskim i automobilskim nesrećama, mentalnim i zdravstvenim problemima, uključujući depresiju i anksioznost.

Prije spavanja izbjegavajte ovu hranu!

No, može li nedostatak sna biti povezan s agresijom? Može. Samo u 2012. godini bilo je gotovo sedam milijuna izvješća koja potvrđuju ovu teoriju. U većini slučajeva, agresija je uključivala epizode verbalnog napada, zlostavljanja elektronskim putem i bijesne vozače u prometu.

Istraživanja pokazuju da su nasilni prijestupnici postali manje agresivni nakon što su izliječili problem sa spavanjem. Istraživanja također pokazuju da loš san može utjecati na našu sposobnost impulzivnog ponašanja, emocije i prijetnje.

Istraživanja na životinjama pokazala su povećanu agresiju kod štakora nakon remećenja sna, a rezultati i reakcije su bile slične kao i kod ljudi. Prije svega, nedostatak sna povećava negativne emocije kao što su umor, anksioznost i depresija, bijes i razdražljivost. Loš san može dovesti do veće tjelesne nelagode i boli, uključujući glavobolje, bolove u trbuhu, kao i simptome slične gripi. Nespavanjem postajemo osjetljiviji na bol i emocije, i postajemo agresivni.

Saznajte zašto je zdravo spavati u potpunom mraku!

Nedostatak sna dovodi do narušavanja sposobnosti rasuđivanja i sposobnosti donošenja odluka. Također možemo postati paranoični i manje fleksibilni u odgovoru na frustracije. Ovakve situacije se lako mogu pretvoriti u začarani krug. Nesanica izaziva agresiju i nemir, a u takvom stanju se teško umirimo i ne možemo zaspati.

Da su agresija i nedostatak sna usko povezani, dokazuje i nedavno istraživanje koje pokazuje prisutnost nasilja u partnerskim odnosima, nasilničko ponašanje kod djece i adolescenata, i agresivno ponašanje u psihijatrijskim bolnicama i zatvorima. To otkriće je pokazalo koliko je san zaista važan za racionalizaciju naših misli i ponašanje.

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE
Najčitanije zanimljivosti