Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Može li nedostatak sna potaknuti agresiju?

Može li nedostatak sna potaknuti agresiju?

Može li nedostatak sna potaknuti agresiju?
  • Objavljeno: Subota, 05.11.2016.
  • Broj pregleda: 156
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Svakome treba kvalitetan san. Iako postoje različite teorije o tome zašto smo razvili sposobnost spavanja, bit je u tome da san čisti mozak od otrova, odmara i regenerira, i pomaže mozgu.

Za ljude koji nemaju adekvatnu količinu sna (od 7 do 9 sati), posljedice mogu biti teške. Iako svi pate od povremene nesanice, istraživanja pokazuju da dugoročan nedostatak sna može dovesti do narušenog rasuđivanja, gubitka emocionalne kontrole, smanjena mentalne fleksibilnosti i psihotičnih simptoma. Nesanica je povezana i s industrijskim i automobilskim nesrećama, mentalnim i zdravstvenim problemima, uključujući depresiju i anksioznost.

Prije spavanja izbjegavajte ovu hranu!

No, može li nedostatak sna biti povezan s agresijom? Može. Samo u 2012. godini bilo je gotovo sedam milijuna izvješća koja potvrđuju ovu teoriju. U većini slučajeva, agresija je uključivala epizode verbalnog napada, zlostavljanja elektronskim putem i bijesne vozače u prometu.

Istraživanja pokazuju da su nasilni prijestupnici postali manje agresivni nakon što su izliječili problem sa spavanjem. Istraživanja također pokazuju da loš san može utjecati na našu sposobnost impulzivnog ponašanja, emocije i prijetnje.

Istraživanja na životinjama pokazala su povećanu agresiju kod štakora nakon remećenja sna, a rezultati i reakcije su bile slične kao i kod ljudi. Prije svega, nedostatak sna povećava negativne emocije kao što su umor, anksioznost i depresija, bijes i razdražljivost. Loš san može dovesti do veće tjelesne nelagode i boli, uključujući glavobolje, bolove u trbuhu, kao i simptome slične gripi. Nespavanjem postajemo osjetljiviji na bol i emocije, i postajemo agresivni.

Saznajte zašto je zdravo spavati u potpunom mraku!

Nedostatak sna dovodi do narušavanja sposobnosti rasuđivanja i sposobnosti donošenja odluka. Također možemo postati paranoični i manje fleksibilni u odgovoru na frustracije. Ovakve situacije se lako mogu pretvoriti u začarani krug. Nesanica izaziva agresiju i nemir, a u takvom stanju se teško umirimo i ne možemo zaspati.

Da su agresija i nedostatak sna usko povezani, dokazuje i nedavno istraživanje koje pokazuje prisutnost nasilja u partnerskim odnosima, nasilničko ponašanje kod djece i adolescenata, i agresivno ponašanje u psihijatrijskim bolnicama i zatvorima. To otkriće je pokazalo koliko je san zaista važan za racionalizaciju naših misli i ponašanje.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti