Može li nedostatak sna potaknuti agresiju?

Može li nedostatak sna potaknuti agresiju?

Može li nedostatak sna potaknuti agresiju?
  • Objavljeno: Subota, 05.11.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Svakome treba kvalitetan san. Iako postoje različite teorije o tome zašto smo razvili sposobnost spavanja, bit je u tome da san čisti mozak od otrova, odmara i regenerira, i pomaže mozgu.

Za ljude koji nemaju adekvatnu količinu sna (od 7 do 9 sati), posljedice mogu biti teške. Iako svi pate od povremene nesanice, istraživanja pokazuju da dugoročan nedostatak sna može dovesti do narušenog rasuđivanja, gubitka emocionalne kontrole, smanjena mentalne fleksibilnosti i psihotičnih simptoma. Nesanica je povezana i s industrijskim i automobilskim nesrećama, mentalnim i zdravstvenim problemima, uključujući depresiju i anksioznost.

Prije spavanja izbjegavajte ovu hranu!

No, može li nedostatak sna biti povezan s agresijom? Može. Samo u 2012. godini bilo je gotovo sedam milijuna izvješća koja potvrđuju ovu teoriju. U većini slučajeva, agresija je uključivala epizode verbalnog napada, zlostavljanja elektronskim putem i bijesne vozače u prometu.

Istraživanja pokazuju da su nasilni prijestupnici postali manje agresivni nakon što su izliječili problem sa spavanjem. Istraživanja također pokazuju da loš san može utjecati na našu sposobnost impulzivnog ponašanja, emocije i prijetnje.

Istraživanja na životinjama pokazala su povećanu agresiju kod štakora nakon remećenja sna, a rezultati i reakcije su bile slične kao i kod ljudi. Prije svega, nedostatak sna povećava negativne emocije kao što su umor, anksioznost i depresija, bijes i razdražljivost. Loš san može dovesti do veće tjelesne nelagode i boli, uključujući glavobolje, bolove u trbuhu, kao i simptome slične gripi. Nespavanjem postajemo osjetljiviji na bol i emocije, i postajemo agresivni.

Saznajte zašto je zdravo spavati u potpunom mraku!

Nedostatak sna dovodi do narušavanja sposobnosti rasuđivanja i sposobnosti donošenja odluka. Također možemo postati paranoični i manje fleksibilni u odgovoru na frustracije. Ovakve situacije se lako mogu pretvoriti u začarani krug. Nesanica izaziva agresiju i nemir, a u takvom stanju se teško umirimo i ne možemo zaspati.

Da su agresija i nedostatak sna usko povezani, dokazuje i nedavno istraživanje koje pokazuje prisutnost nasilja u partnerskim odnosima, nasilničko ponašanje kod djece i adolescenata, i agresivno ponašanje u psihijatrijskim bolnicama i zatvorima. To otkriće je pokazalo koliko je san zaista važan za racionalizaciju naših misli i ponašanje.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti