Manjak sna ubija spolni život mladih muškaraca

Manjak sna ubija spolni život mladih muškaraca

Manjak sna ubija spolni život mladih muškaraca
  • Objavljeno: Petak, 03.06.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Otkriveno je kako su mladi muškarci koji su tjedno spavali manje od pet sati po noći, imali značajno nižu razinu testosterona nego kada su imali normalnu količinu sna.

Nedostatak testosterona je povezano s niskom razinom energije, smanjenim libidom, slabom koncentracijom i umorom. Takva niska razina je također kritična u izgradnji dodatne snage i mišićne mase te gustoće kostiju.

„Niska razina testosterona povezana je sa smanjenom dobrobiti i snagom, a oni također mogu nastati kao posljedica manjka spavanja," objašnjava istraživačica dr. Eva Van Cauter.

„Kako istraživanje napreduje, manjak spavanja i loša kvaliteta sna se sve više prepoznaju kao endokrini disruptori," dodaje istraživačica, a prenosi Top News.

Van Cauter i kolege otkrili su kako kod mladih muškaraca preskakanje sna smanjuje razinu testosterona za isti iznos kao i starenje za 10 do 15 godina.

Istraživanje je provedeno na 10 muškaraca regrutiranih sa Sveučilišta u Chicagu. Sudionici, koji su imali 24 godine u prosjeku, normalne tjelesne mase i dobrog zdravlja, prošli su niz psiholoških i fizičkih testova za endokrine ili psihijatrijske poremećaje.

Kroz tri dana, muškarci su spavali do 10 sati, a zatim su kroz slijedećih osam noći spavali manje od pet sati.

Istraživači su uzimali uzorke krvi svakih 15 do 30 minuta kroz 24 sata, na zadnji dan svakog eksperimenta.

Otkrili su kako su posljedice gubitka sna na testosteronskoj razini vidljive već nakon samo tjedan dana manjka spavanja.

Pet sati spavanja smanjilo je njihovu razinu testosterona za 10 do 15 posto. Muškarci su imali najnižu razinu testosterona u poslijepodnevnim satima kroz dane ograničenog spavanja, to jest od 14:00 do 22:00 sata.

Sudionici su također pratili i zapisivali svoje razine raspoloženja i snage tijekom istraživanja. Izvijestili su osjetni pad u njihovom osjećaju dobrobiti kako im je razina testosterona u krvi opadala. A kako je napredovao dio istraživanja gdje su imali restrikciju spavanja, također su izvjestili o opadanju raspoloženja i razine energije.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti