Lagana dijeta može prepoloviti rizik od razvoja raka dojke

Lagana dijeta može prepoloviti rizik od razvoja raka dojke

Lagana dijeta može prepoloviti rizik od razvoja raka dojke
  • Objavljeno: Petak, 08.10.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Dijeta koju će žene provoditi samo dva dana u tjednu može im prepoloviti rizik od razvoja raka dojke.

Istraživanje je pokazalo kako kada žene s viškom kilograma stave pod režim restriktivne dijete, dolazi do smanjenja razine od 40 posto u hormonima koji uzrokuju rak, te još dodatni prosječni pad u težini od 6 kg.

Istraživanje je  predvodila dr. Michelle Harvie, a u njemu je pratila 100 žena s viškom kilograma iz Manchestera. Pola žena je pratilo dva puta tjedno dijetu koja se sastoji od 650 kalorija, a ostatak je isti takav način dijete pratio s unosom od 1500 kalorija.

Nakon šest mjeseci takve dijete, razina hormona leptina je pala za 40 posto, razina inzulina je pala za 25 posto, a razina upalnih proteina je pala za 15 posto. Sva tri su povezana s rakom dojke.

Dr. Harvie je rekla kako nova dijeta može spasiti život ženama kojima je inače teško ostati na dijeti cijeli tjedan.

Među ženama koje su sudjelovale u istraživanju sudjelovala je i profesorica Gillian Haddock, koja inače spada u rizičnu skupinu za bolest. Profesorica je izgubila puno kilograma, a sada dijetu preporučuje i svojim prijateljicama.

Prof Haddock je izjavila: „Bio je super osjećaj sudjelovati u ovakvom istraživanju, a pogotovo što može pružiti ženama neke nove mogućnosti za poboljšanje zdravlja."

„Imam obiteljsku povijest karcinoma dojke, pa sam pod relativno visokim rizikom. A teško mi ide pridržavanje uobičajenim dijetama, s brojenjem kalorija i raznim pripremama."

„Slijedila sam dijetu s 650 kalorija u ponedjeljak i utorak i to mi je bilo odlično, jer sam znala da već u srijedu mogu normalno jesti."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti