Lijek protiv pušenja potiče na samoubojstvo

Lijek protiv pušenja potiče na samoubojstvo

Lijek protiv pušenja potiče na samoubojstvo
  • Objavljeno: Subota, 15.11.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Lijek protiv pušenja, Chantix, može uzrokovati depresiju i želju za samoubojstvom, a dosad je evidentirano više od 500 takvih slučajeva.

Britanska vlada objavila je da su korisnici Champixa, europska inačica američkog lijeka Chantixa, lijeka protiv pušenja, prijavili opasne nuspojave povezane s tim lijekom, između ostalog i samoubojstva i suicidalne misli, piše portal Aboutlawsuits.

Lijekovi Chantix i Champix, koje proizvodi Pfizer, sadrže farmaceutski sastojak varenicline tartrate, koji blokira nikotinske receptore u mozgu. Lijek je dizajniran tako da umanji zadovoljstvo koje pruža nikotin i pomaže u prestanku pušenja.

Nuspojave lijeka

U SAD-u, nuspojave lijeka Chantaxa, su povezane sa situacijama opasnim i potencijalno opasnim za život, uključujući samoubojstva, pokušaja samoubojstva te neobičnog ponašanja. Mnogi korisnici lijeka su prijavili i pojavljivanje dijabetesa, napadaje i gubitke svijesti, koji mogu dovesti do ozbiljnih ozljeda ili nesreća.

Žrtve nuspojava

Prašina, oko lijeka, se podigla u studenom 2007. godine, kada je američki FDA, Food and Drug Administration, pokrenuo istragu o 39 samoubojstava i oko 500 prijava promjena ponašanja koji su povezani s korištenjem Chantaxa.

Od tada je FDA tražio od Pfizera da stavi na kutiju od lijeka posebnu napomenu o njegovim nuspojavama.

Mnogi koji su počinili i pokušali učiniti samoubojstvo te time zadobili teške fizičke ozljede zbog korištenja lijeka, tuže Pfizer jer nisu prije upozorili na nuspojave lijeka.

Prema podacima koje je iznijela britanska Agencija za lijekove, s korištenjem Champixa u Europi se povezuje, najmanje, 24 smrtnih slučajeva, od toga deset samoubojstava. Nadalje, 213 ljudi je prijavilo suicidalne misli i 407 ih je prijavilo da su depresivni dok koriste lijek.

Izvješće neovisnih istraživača s Instituta za sigurnu primjenu medicine, Institute for Safe Medication Practices, pokazuje da je, između svibnja 2006. i prosinca 2007. godine, američki FDA zaprimio 227 prijava samoubojstava i pokušaja samoubojstva, te dodatnih 226 prijava samoubojstava i pokušaja samoozljeđivanja u prvih tri mjeseca 2008. godine.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti