Samoubojstva se mogu spriječiti, a u Hrvatskoj se još uvijek čeka na Nacionalnu strategiju

Samoubojstva se mogu spriječiti, a u Hrvatskoj se još uvijek čeka na Nacionalnu strategiju

Samoubojstva se mogu spriječiti, a u Hrvatskoj se još uvijek čeka na Nacionalnu strategiju
  • Objavljeno: Subota, 10.09.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Depresija je jedan od najozbiljnijih javnozdravstvenih problema u Republici Hrvatskoj, a suicid je najteža posljedica koja može proizaći iz depresije. Svako samoubojstvo je tragedija koja pogađa obitelji, zajednice i države i ima dugotrajne učinke na ljude koji su ostali, poručuju iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Ipak, o ovoj važnoj temi još uvijek se malo govori i postoji stigma vezana uz probleme s mentalnim zdravljem u odnosu na fizičko.

"U svijetu godišnje suicid počini više od 700 000 ljudi, a brojka se, nažalost, sve više približava jednom milijunu", kaže Tin Pongrac, predsjednik Udruge Životna linija te navodi podatak da su prošle godine u Hrvatskoj 572 registrirana suicida.

"Hrvatska zaostaje u brizi o mentalnom zdravlju za prosjekom članica EU, izdvajamo manji postotak proračuna za to i još je uvijek prisutna prevelika stigma", objašnjava naš sugovornik koji je 2013. godine osnovao Udrugu Žuta linija s ciljem zalaganja za prevenciju suicida i depresije u Hrvatskoj. Danas udruga okuplja oko 120 članova i volontera, a njihov broj stalno raste.

4 učinkovite mjere za prevenciju suicida

Svjetski dan prevencije samoubojstava obilježava se svake godine 10. rujna na inicijativu Međunarodnog udruženja za prevenciju samoubojstava (IASP) i u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom u cilju podizanja svjesnosti o potrebi i obvezi aktivnosti na prevenciji samoubojstava na globalnoj razini. Obilježavanje Svjetskog dana prevencije samoubojstava započelo je 2003. godine, a svrha ove inicijative je širenje znanja o problemu samoubojstava, podržavanje istraživanja, prosljeđivanje informacija, smanjenje stigme te poticanje na spoznaju da se samoubojstvo može spriječiti.

Slogan ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana prevencije samoubojstava glasi „Stvarajmo nadu djelovanjem“, a inicijatori ove kampanje nastoje poručiti kako svi možemo doprinijeti prevenciji samoubojstava i pružiti nadu onima u riziku. Svako naše, čak i najmanje djelovanje može pomoći nekome u njegovim najmračnijim trenucima, navodi Hrvatski zavod za javnom zdravstvo te poziva da u subotu, 10. rujna, zapalite svijeću u blizini prozora i time pružite podršku prevenciji samoubojstava.

Postoji niz mjera koje se mogu poduzeti na razini stanovništva, podskupine i pojedinca kako bi se spriječili pokušaji samoubojstva i samoubojstva. LIVE LIFE, pristup WHO-a prevenciji samoubojstava, preporučuje sljedeće učinkovite intervencije temeljene na dokazima:

  • ograničiti pristup sredstvima samoubojstva (npr. pesticidima, vatrenom oružju, određenim lijekovima)
  • interakcija s medijima za odgovorno izvještavanje o samoubojstvu
  • poticati socio-emocionalne životne vještine kod adolescenata
  • rano identificirati, procijeniti, upravljati i pratiti svakoga tko je pogođen samoubilačkim ponašanjem

Mnoge razvijene zemlje uspjele su smanjiti broj suicida

Tin Pongrac, predsjednik Udruge Životna linija

Tako se i Životna linija bavi pomagačkim aktivnostima i aktivnostima za širenje svijesti u javnosti o ovom problemu. Od pomagačkih aktivnosti svaki tjedan održavaju: Kreativne radionice za mentalno zdravlje, Grupa za emocionalnu potporu i Tjelesno vježbanje za prevenciju depresije. Također, organiziraju i glazbene radionice, druženje s konjima te planinarenja. Ako želite doći do njih, dostupni su preko maila pomoc@pomoc.hr i info@zivotnalinija.hr.

Ako su neke tegobe jako izražene i dugo traju, stručnu pomoć je potrebno što prije potražiti, a predsjednik Životne linije govori kako udruga može preporučiti najbolje psihijatre, psihoterapeute i psihologe. Važno je ne zanemarivati mentalno zdravlje, a rane intervencije mogu spriječiti neka ozbiljnija stanja.

Osim spomenutih aktivnosti, zalažu se i za što hitniju izradu Nacionalne strategije za borbu protiv suicida, koja u Hrvatskoj još uvijek ne postoji, a Pongrac ih navodi kao način na koji su mnoge razvijene države uspjele smanjiti broj suicida.

Osobama u suicidalnoj krizi preporučuje se telefon Centra za krizna stanja i prevenciju suicida 01/2376470, na kojem se anonimno pomoć može dobiti svaki dan od 0 do 24 sata.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije