Lijek za multiplu sklerozu

Lijek za multiplu sklerozu

Lijek za multiplu sklerozu
  • Objavljeno: Petak, 24.10.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanje provedeno na poznatom engleskom sveučilištu "University of Cambridge", a objavljeno u časopisu "New England Journal of Medicine", pokazalo je da lijek Alemtuzumab zaustavlja progresiju bolesti kod pacijenata u ranom stadiju multiple skleroze s pogoršanjima i poboljšanjima.

Znanstvenici tvrde i da bi lijek mogao ispraviti prethodna oštećenja do kojih je došlo zbog bolesti, no i da bi mogao imati ozbiljne nuspojave. Otkada je lijek proizveden sedamdesetih godina prošlog stoljeća, upotrebljava se za liječenje leukemije, tako što ubija maligne bijele krvne stanice imunološkog sustava.

Tijekom tri godine, znanstvenici sa spomenutog sveučilišta pregledali su 334 pacijenta s oblikom bolesti koji ima poboljšanja i pogoršanja, a koji nisu do sada bili liječeni.

Otkrili su da je lijek smanjio broj napadaja čak i do 74%, što je veći postotak no što ga ima konvencionalna terapija. Profesor Alastair Compston rekao je: "Alemtuzumab je eksperimentalni lijek u liječenju multiple skleroze koji najviše obećava, i nadamo se da će treća faza ispitivanja potvrditi da može stabilizirati bolesti, ali i dovesti do djelomičnog oporavka onoga za što se prije mislilo da je nepovratno oštećeno."

Lee Dunster, voditelj istraživanja u britanskom Društvu oboljelih od multiple skleroze dodao je: "Ovo je prvi lijek koji je pokazao potencijal za zaustavljanje, pa čak i popravljanje oštećenja nastalih ovom bolešću, i ta novost će opravdano probuditi nadu kod ljudi koji s ovom bolešću žive iz dana u dan." "Potrebno je još posla kako bi se dokazalo da lijek ima dugoročnu učinkovitost i s nestrpljenjem očekujemo rezultate naredne faze istraživanje", zaključio je na kraju.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti